Ciclonul-bombă a paralizat America: 12 morți, milioane de oameni fără curent și un record de minus 45 de grade (Video)

Ciclonul-bombă a paralizat America: 12 morți, milioane de oameni fără curent și un record de minus 45 de grade (Video)

Vreo 200 de milioane de oameni din America de Nord întâmpină Crăciunul din nămeţi. Furtuna puternică de zăpadă care a paralizat Statele Unite a provocat deja cel puțin 12 decese.

Peste 1,5 milioane de oameni au rămas fără curent și mii de zboruri au fost anulate, relatează BBC.

Uriașa furtună se extinde pe mai mult de 3.200 km, din Texas până în Quebec. Este vorba despre un ciclon-bombă, care se referă la momentul când presiunea atmosferică scade deodată şi aduce vânturi foarte puternice, căderi masive de zăpadă şi scăderi bruşte de temperatură.

ADVERTISING

În Canada, regiunile Ontario și Quebec au fost cele mai expuse exploziei arctice, care a lăsat fără curent sute de mii de oameni. O mare parte din restul țării, din Columbia Britanică până în Newfoundland, se află sub avertizare de frig extrem și furtună de iarnă.

Serviciul Național Meteorologic al SUA (NWS) a precizat că harta sa de vineri „înfățișează una dintre cele mai grave avertizări de iarnă din toate timpurile”.

Temperaturile din Elk Park, Montana, au scăzut până la minus 45 de grade C.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În Dakota de Sud, amerindienii înzăpeziți au ars haine pentru a se încălzi, după ce au rămas fără combustibil.

Au fost prognozate ninsori abundente în Pennsylvania și Michigan. Buffalo, New York, se aștepta la cel puțin 89 de cm de zăpadă.

S-a patinat pe gheața de pe străzile înghețate din Seattle și Portland.

Freezing rain causes power outages, road closures, flight delays in western Washington

Chiar și statele din sud, unde sunt ierni de obicei mai blânde, Louisiana, Alabama, Florida și Georgia se confruntau cu avertismente de îngheț.

ADVERTISING

Peste 5.300 de zboruri de vineri au fost anulate, după alte aproape 2.700 de anulări joi, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightAware. Pe lângă anulări, au existat peste 9.100 de întârzieri.

Pentru sâmbătă, peste 570 de curse aeriene au fost deja anulate. Dar pentru ziua de Crăciun, doar 10 până acum, scrie CNN.

Iată cum se formează ciclonul-bombă:

image-41
Foto: BBC

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇