China și-a construit o flotă militară mai mare decât cea a SUA. Cum își pregătește Beijingul supremația navală

China și-a construit o flotă militară mai mare decât cea a SUA. Cum își pregătește Beijingul supremația navală

China și-a construit, în ultimele decenii, cea mai mare flotă militară a lumii. Forța navală a Beijingului o depășește deja pe cea americană și continuă să crească.

Americanii au sesizat mai demult ritmul alert în care crește flota Republicii Populare Chinze, potrivit CNN.

Aceasta a crescut de 3 ori, în ultimii 20 de ani. Și continuă să crească. Regimul de la Beijing nu comunică astfel de date în Vest.

Dar, potrivit calculelor făcut de Washington, florta chineză este alcătuită acum din 360 de vase, cu 60 mai multe decât cea a americanilor.

ADVERTISING

În următorii 4 ani, e de așteptat ca flota chineză să crească și mai mult și să ajungă la 400 de nave. Americanii și-au propus să ajungă la 355 de nave, dar nu e clar încă până când.

De asemenea – pe lângă nave echipate pentru luptă, chinezii construiesc, în rimt alert, portavioane, submarine, spărgătoare de gheață, dar și capacități de transport al trupelor. Iar acestea cresc semnificativ capacitatea forțelor chineze de a lupta pe apă.

În plus – după cum scrie profesorul Andrew Erickson de la Centrul de Studii Militare Navale din Newport – flota chineză este alcătuită doar din nave bine construite și cu dotări de înaltă performanță.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ba mai mult, parte dintre specialiști se așteaptă ca unele dintre navele Chinei să fie superioare, în luptă, celor americane.

E cazul distrugătorului tip 055, despre care parte dintre specialiști cred că ar fi mai performant decât crucișătorul de tip Ticonderoga al americanilor.

Potrivit experților citați de CNN, SUA rămâne, însă, net superioară Chinei în ceea ce privește efectivele trupelor navale. Mai exact, americanii au 300.000 de cadre militare active, în vreme ce China are, momentan, doar vreo 250.000.

ADVERTISING

Citește și:

China va surclasa SUA și deveni cea mai mare economie din lume mai devreme decât preconizau economiștii. Care e motivul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇