China va surclasa SUA și deveni cea mai mare economie din lume mai devreme decât preconizau economiștii. Care e motivul

China va surclasa SUA și deveni cea mai mare economie din lume mai devreme decât preconizau economiștii. Care e motivul

Economia Chinei va surclasa pe cea a Statelor Unite în 2028, cu 5 ani mai devreme decât era preconizat, potrivit Centre for Economics and Business Research din Marea Britanie.

La acest moment, statistic, Statele Unite au cea mai puternică economie de pe planetă. Pe locul doi e China. Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Economia asiatică urma oricum să devină cea mai puternică din lume. Dar estimările inițiale ale economiștilor britanici arătau că asta ar urma să se întâmple abia prin 2033.

Termenul a fost însă devansat din cauză că, în China pandemia a fost mai bine ținută sub control decât în SUA, potrivit Bloomberg.

ADVERTISING

Recent, președintele Chinei, Xi Jinping a declarat că potrivit țintelor stabilite prin cel mai recent cincinal, se lucrează într-un ritm care să pună bazele dublării volumului economiei țării până în 2035.

Și tot până atunci, Xi Jinping susține că în China se va contrui ”socialismul modern”.

Potrivit estimărilor Centre for Economics and Business Research (CEBR), până în 2025, China a raporta o creștere economică de 5,7% pe an. Apoi va continua să crească, dar într-un rimt ceva mai redus, cu numai 4,5% pe an, până în 2030.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În SUA, în schimb, cercetătorii se așteaptă la o creștere anuală de 1,9% până în 2025. Apoi, ritmul ar urma să scadă la 1,6% pe an, în perioada 2025-2030.

Momentan, al treilea loc în topul celor mai mari economii din lume e ocupat de Japonia. Acesta și acest lucru se va schimba, însă, în 2030, susține CEBR. În acel an, pe podiumul economiilor, în locul Japoniei, va urca India.

Iar Japonia va rămâne doar a patra economie a lumii, urmată de Germania și Marea Britanie.

Citește și:

După ce Marea Britanie a mobilizat militari pentru a testa şoferii pentru Covid-19, peste 4.500 de camioane au traversat Canalul Mânecii (Foto)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇