China e acuzată că a înființat posturi secrete de poliție în SUA

China e acuzată că a înființat posturi secrete de poliție în SUA

China e acuzată că a înființat posturi secrete de poliție în SUA, ceea ce ar reprezenta o încălcare a suveranității Statelor Unite, a spus Christopher Wray, directorul FBI.

Șeful Biroului Federal de Investigații s-a declarat îngrijorat de informațiile despre secțiile neautorizate de poliție înființate de guvernul Chinei în mai multe orașe din Statele Unite pentru posibile operațiuni de influență, relatează The Guardian.

"Am fost informați de existența acestor secții", a spus Wray la audierile în fața comisiei senatoriale de securitate internă și afaceri de stat.

"Personal, cred că este scandalos să ne gândim că poliția chineză ar încerca să se înființeze la New York, să spunem, fără o coordonare adecvată. Încalcă suveranitatea și eludează procesele standard de cooperare judiciară și de aplicare a legii", a adăugat el, făcând trimitere la o posibilă operațiune coordonată de guvernul de la Beijing.

ADVERTISING

Întrebat de senatorul republican Rock Scott dacă aceste secții au încălcat legile Statelor Unite, Wray a răspuns că analizează "parametrii legali".

Mai mulți membri republicani ai Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, printre care Greg Murphy și Mike Waltz, s-au adresat în octombrie Departamentului de Justiție, întrebând dacă administrația Biden investighează aceste secții și arătând că ar putea fi folosite pentru a-i intimida pe cetățenii americani de origine chineză.

Wray a spus că Statele Unite au întocmit o serie de rechizitorii despre implicarea guvernului chinez în hărțuirea, urmărirea, supravegherea și șantajarea persoanelor din Statele Unite care contestă politica președintelui chinez Xi Jinping.

ADVERTISING

"E o problemă reală despre care discutăm și cu partenerii noștri străini, întrucât nu suntem singura țară în care acest lucru s-a întâmplat", a spus directorul FBI.

Secții secrete în toată lumea

Informații despre o rețea de secții secrete de poliție chineze au apărut într-un raport publicat în septembrie de Safeguard Defenders, o organizație europeană pentru apărarea drepturilor omului. Documentul dezvăluia prezența a zeci de posturi ilegale de poliție ale Chinei în toată lumea, inclusiv la New York.

Potrivit raportului, secțiile sunt o extensie a eforturilor Beijingului de a face presiuni asupra cetățenilor chinezi de peste hotare și a rudelor acestora de a se întoarce în China pentru a răspunde în fața legii. Aceste centre secrete au legătură și cu activitățile Departamentului de lucru al Frontului Unit, un organism al partidului comunist chinez însărcinat cu răspândirea influenței Chinei și cu acțiunile de propagandă.

ADVERTISING

La începutul acestei luni, ministrul de Externe al Chinei a negat existența unor astfel de centre în Olanda, în urma unei anchete a autorităților din această țară. China a susținut că au fost create pentru a-i ajuta pe cetățenii chinezi să-și reînnoiască documentele.

Statele Unite au pus sub acuzare, în octombrie, șapte cetățeni chinezi pentru operațiuni de supraveghere și hărțuire împotriva unui cetățean și a familiei sale, aflați în SUA, cu scopul de a-i determina să se întoarcă în China.

Acesta este cel mai recent caz din "Operațiunea Fox Hunt" lansată de Departamentul de Justiție al SUA, care vizează acțiunile guvernului de la Beijing de urmărire a unor cetățeni cetățeni din străinătate pe care îi consideră suspecți de infracțiuni.

Cazul secțiilor secrete chineze din SUA survine pe fondul eforturilor Washingtonului și guvernului de la Beijing de a-și îmbunătăți relațiile după o perioadă marcată de tensiuni intense provocate de situația din Taiwan. Președintele american Joe Biden s-a întâlnit luni, în Bali, cu omologul său chinez, Xi Jinping, unde au discutat despre războiul din Ucraina și despre cooperarea din mai multe domenii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇