China a schimbat sistemul electoral din Hong Kong. Vor candida doar ”prietenii patrioți” ai Beijingului

China a schimbat sistemul electoral din Hong Kong. Vor candida doar ”prietenii patrioți” ai Beijingului

Democrația pierde în fiecare zi teren în Hong Kong. Beijingul tocmai a impus revizuirea sistemului electoral în așa fel încât palamentarii aleși prin vot de populație să fie mult mai puțini decât cei impuși de China.

Modificările la constituția Hong Kongului au fost decise în cadrul Congresului Național al Poporului, legislatorul Chinei. Acum, guvernul din Hong Kong trebuie să revizuiască legislația ca să o pună în acord cu modificările și apoi să organizeze alegeri pe noul sistem, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Potrivit noilor reguli, oricine va dori să candideze va trebui să fie întâi validat de un comitet a cărui componență va fi decisă tot de Beijing, astfel încât să se asigure că orașul e ”condus de patrioți”. Totodată, cei aleși direct de populație vor reprezenta mai puțin de un sfert din total, restul fiind impuși de un comitet pro-Beijing.

”Comitetul Național de Securitate și Poliția vor da rapoarte detaliate despre fiecare candidat”, au anunțat oficialii chinezi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Parlamentul va fi mărit de la 70 la 90 de locuri, dar doar 20 vor fi votați de popor. 40 de parlamentari vor fi impuși de Beijing și alți 30 vor fi ”aleși” de reprezentanți ai diferitelor industrii și grupuri de interese, cunoscuți pentru loialitatea lor față de Beijing.

În vara anului trecut, China a obținut amânarea alegerilor cu un an în Hong Kong. Astfel, a avut timp să facă modificările dorite.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇