Cetățuia Brașovului a revenit în proprietatea orașului

Cetățuia Brașovului a revenit în proprietatea orașului

Cetăţuia Braşovului, monument care s-a aflat în proprietatea SC Aro Palace şi care recent a revenit statului în urma unei hotărâri judecătoreşti, a fost trecută în proprietatea autorităţilor locale, anunţă Primăria Braşov. Monumentul va fi renovat şi introdus în circuitul turistic.

”Cetăţuia Braşovului a revenit oficial în proprietatea Braşovului, după ce Guvernul a aprobat, astăzi, hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Finanţelor, în cea a domeniului public al municipiului.

ADVERTISING

Odată cu intrarea in vigoare a acestei hotărâri şi predarea ei către municipalitate, putem începe demersurile de punere în siguranţă, într-o primă fază, de consolidare şi apoi de repunerea în circuitul turistic a acestui imobil al comunităţii braşovene”, transmite, miercuri seară, Primăria Braşov.

Primarul Allen Coliban a catalogat drept ”un gest de normalitate” faptul că Guvernul a acceptat solicitarea autorităţii locale de preluare a cetăţuii.

Conform Hotărârii de Guvern adoptate miercuri, predarea monumentului istoric se va face în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.

ADVERTISING

Primăria Braşov a iniţiat, în anul 2015, un proces prin care solicita instanţei de judecată să constate că această cetate trebuie să treacă din proprietatea Aro Palace SA în domeniul public, fiind bun de interes public.

Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani şi a ajuns la trei instanţe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest proces, municipiul Braşov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA şi acţionarii acestei societăţi comerciale, SIF Transilvania şi SIF Muntenia – cât şi cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăţi comerciale, privatizate în anii 1990.

ADVERTISING

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest dosar pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetăţuii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇