Cele mai spectaculoase cazuri de spionaj din Germania

Cele mai spectaculoase cazuri de spionaj din Germania

Germania se află în vizorul unor servicii secrete străine şi asta nu doar de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Iată câteva din cele mai spectaculoase cazuri de spionaj.

Două persoane sunt acuzate că au divulgat secrete de stat Rusiei şi au încasat pentru asta sume mari de bani. De aceea, Carsten L. şi complicele său Arthur E. sunt judecaţi la Berlin. Dacă vor fi condamnaţi pentru gravă trădare de ţară, ei riscă să-şi petreacă tot restul vieţii în spatele gratiilor.

Un şef de serviciu al BND a fost agent dublu?

Carsten L. a fost şef de serviciu în cadrul BND, serviciul german de spionaj, responsabil pentru "securitatea personalului", dar se pare că el însuşi a fost pentru organizaţie un risc de securitate.

Fostul ofiţer al Bundeswehr este acuzat că a lucrat în calitate de agent dublu pentru serviciul secret FSB, al Federaţiei Ruse. În rechizitoriu scrie că L. ar fi înmânat documente secrete lui E., un om de afaceri, care le-ar fi transferat apoi FSB-ului. În schimbul documentelor, L. a primit 450.000 de euro iar E. cel puţin 400.000. Această divulgare de secrete este posibil să-i fi permis FSB-ului să reconstituie metode de spionaj ale BND.

ADVERTISING

Deja în iunie 2022 ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei înseamnă "şi pentru securitatea internă o schimbare de epocă".

În calitate de susţinătoare a Ucrainei, Germania s-ar putea afla în atenţia specială a serviciilor secrete ruse, a mai declarat ea. Ministrul a avertizat că ar putea avea loc campanii de dezinformare, atacuri cibernetice şi acţiuni de spionaj, puse la cale de servicii secrete străine.

Familia Anschlag asculta pe unde scurte

Dar spioni din Germania nu trimit informaţii la Moscova doar de la debutul războiului din Ucraina. Un caz este perechea de agenţi ruşi, care purtând numele Andreas şi Heidrun Anschlag, s-a prefăcut decenii în şir că ar duce o existenţă mic-burgheză anodină. În realitate, el inginer şi ea casnică, au fost de la sfârşitul anilor 1980 agenţi ai Moscovei.

Mai întâi pentru serviciul secret sovietic, mai apoi pentru cel rus, ei au spionat din Germania alianţa NATO şi Uniunea Europeană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Misiunile le erau trasate prin mesaje cifrate pe unde scurte, fiindcă pe atunci spionajul nu era încă o îndeletnicire preponderent digitală. Abia în toamna anului 2011 perechea Anschlag a fost deconspirată, probabil cu ajutorul serviciilor secrete americane. În 2013, cei doi au fost condamnaţi la ani de închisoare şi ulterior expulzaţi în Rusia.

"Iscoade ale păcii"

În terminologia uzuală în Republica Democrată Germană (RDG), "iscoade ale păcii" erau denumiţi cei care lucrau în serviciile secrete ale statului comunist. Aproximativ 12.000 de astfel de "iscoade ale păcii" au desfăşurat acţiuni de spionaj în Germania de Vest (RFG), lucrând pentru STASI, serviciul secret al RDG. Între ei s-a numărat şi Gabriele Gast, care a fost deconspirată după prăbuşirea regimului din RDG, cu puţin timp înaintea reunificării Germaniei.

Gast era originară din Germania de Vest şi a fost recrutată de un ofiţer al STASI în 1968, pe când efectua o călătorie de documentare pentru lucrarea ei de absolvenţă, intitulată "Rolul politic al femeii în RDG".

ADVERTISING

Începând de atunci Gast a transmis STASI informaţii, reuşind să facă sub identitate falsă carieră în cadrul serviciului de spionaj BND, al Germaniei de Vest. Ea este considerată până azi un spion de top al RDG în RFG.

O sursă de informaţii bună a fost pentru STASI şi Alfred Spuhler. În calitate de funcţionar de rang înalt al BND el a deconspirat sute de agenţi occidentali care operau în RDG. El a fost arestat în noiembrie 1989.

Agent dublu a fost şi Heinz Felfe, şef, pe o perioadă îndelungată, al serviciului "Contraspionaj Uniunea Sovietică" din cadrul BND. Fostul ofiţer SS a transmis KGB-ului de la Moscova informaţii până în 1961. În decursul vieţii sale, Felfe a lucrat pentru şapte servicii secrete diferite, între care cel britanic MI6 şi "Sicherheitsdienst", serviciul de informaţii al organizaţiei naziste SS.

Spionul din cancelaria federală

Dar cazul de spionaj care a produs probabil cea mai mare vâlvă în Germania în timpul Războiului Rece a fost cel avându-l în centru pe Günter Guillaume. Conspiraţi ca refugiaţi din RDG, el şi soţia sa Christel au ajuns în Germania de Vest în 1956. Misiunea lor a fost să culeagă pentru STASI informaţii din interiorul formaţiunii social-democrate SPD. Guillaume a reuşit să facă mare carieră, ajungând în cele din urmă consilier personal al cancelarului social-democrat din epocă, Willy Brandt.

Când Guillaume a fost deconspirat, lui Brandt nu i-a mai rămas decât să demisioneze din funcţia de cancelar, la 6 mai 1974.

Günter Guillaume a fost condamnat la 13 ani închisoare şi soţia sa la opt. Ambii au fost eliberaţi în anul 1981, când s-a făcut un schimb de agenţi între RFG şi RDG.

Executaţi: Elli Barczatis şi Karl Laurenz

Despre agenţii vestului în RDG se ştiu mai puţine decât invers, fiindcă mulţi agenţi ai STASI au fost deconspiraţi după căderea zidului din Berlin.

În schimb, numeroşi agenţi ai BND care au operat în est nu au fost deconspiraţi niciodată. Nedescoperiţi au rămas până azi şi agenţi ai unor ţări aliate cum ar fi SUA, care au spionat şi ei în Germania, ascultând până şi telefonul mobil al fostei cancelare Angela Merkel.

Tragic este cazul celor doi spioni ai vestului Elli Barczatis şi Karl Laurenz, care au transmis deja la începutul anilor 1950, în faza iniţială a Războiului Rece, documente secrete ale RDG în RFG.

Elli Barczatis a avut funcţia de secretară-şefă a lui Otto Grotewohl, pe atunci prim ministru al RDG. Ea i-a înmânat iubitului ei Karl Laurenz nişte documente guvernamentale mai degrabă lipsite de importanţă, astfel că acesta nu a putut divulga autorităţilor din RFG cine ştie ce mari secrete de stat.

Dar raporturile dintre cele două state germane erau pe atunci extrem de tensionate şi în RDG domnea încă stalinismul. După ce au fost deconspiraţi, Barczatis şi Laurenz au fost condamnaţi la moarte şi executaţi în 1955 prin ghilotinare.

Peter Hille


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇