Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș va fi adus în țară. De ce nu i se aplică legea fugarilor

Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș va fi adus în țară. De ce nu i se aplică legea fugarilor

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că sunt două scenarii pentru ca fugarul Cătălin Cherecheș să fie adus în țară: cel cu termen scurt, în care acesta revine în 10 zile, sau cel lung, cu termen de 60 de zile.

În acest an, Germania a predat României 150 de persoane condamnate.

Alina Gorghiu a explicat ce prevede decizia cadru nr. 2002/584 a Consiliului JAI în cazul fugarilor condamnați definitiv.

Primul scenariu este cel în care fugarul va fi adus în țară în termen 10 zile, dacă consimte la predare.

„Ca atare, dacă persoana condamnată Cătălin Cherecheș va fi de acord să se predea și să revină în România, termenul va fi unul scurt: 10 zile. Vorbesc de art. 17, alin. 2 din această decizie cadru”, a declarat ministrul Justiției, la finalul şedinţei de guvern.

ADVERTISING

Al doilea scenariu este cel în care acesta nu consimte predarea și atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile.

„Este foarte important să înțelegem că decizia de predare nu aparține statului român. Nu avem voie să excercităm imixtiuni asupra justiției din Germania (...). Trebuie să precizez că Germania, cu privire la numărul de persoane predate în România, este pe locul 2 după Marea Britanie”, adaugă Gorghiu, citată de Mediafax.

Mandatul de arestare a ajuns la Munchen

Mandatul de arestare emis de Tribunalul Cluj a fost transmis deja către parchetul din Munchen, care a confirmat primirea acestuia și va comunica documentele către instanța competentă din Germania, a mai explicat ministrul Justiției.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alina Gorghiu spune despre cazul lui Cătălin Cherecheș că „a fost o lecție pentru toți cei care cred că se pot sustrage de la executarea efectivă a pedepselor la închisoare în sistemul penitenciar din România”.

„Această persoană, așa cum bine știți, a fost condamnată pentru fapte de corupție la cinci ani cu executare, a fost identificată și găsită de organele polițienești și arestată pe teritoriul Germaniei, stat membru al UE, ca atare, putem vorbi despre cooperarea judiciară în materie penală, în acest moment, care este esențială în predarea domnului Cherecheș autorităților din România”, subliniază Alina Gorghiu.

ADVERTISING

Potrivit ei, MAI, împreună cu partenerii, „au făcut o treabă bună” și „arată faptul că fugarii sunt o prioritate pentru statul român”.

Nu i se aplică legea fugarilor

Ministrul Justiţiei a anunţat şi că lui Cătălin Cherecheş nu i se va aplica pedeapsa prevăzută în "Legea fugarilor", deoarece acesta a fost prins de poliţiştii din Germania înainte de adoptarea acestui act normativ.

"Vă fac o precizare. Dat fiind faptul că legea a fost adoptată astăzi de Parlament şi dat fiind faptul că persoana care a fugit din ţară a fost prinsă, nu i se mai aplică pedeapsa. A fost prins de organul de poliţie înainte de intrarea în vigoare a acestei legi.

Deci nu i se mai poate aplica, pentru că infracţiunea asimilată celei de evadare s-a epuizat în momentul în care autorităţile din Germania l-au prins.

Dacă legea era în vigoare la momentul în care el încă se sustrăgea şi în termen de şapte zile nu s-ar fi predat, ar fi răspuns şi cu privire la infracţiunea asimilată nou introdusă în lege", a precizat Gorghiu, citată de Agerpres.

Însă Cherecheş este acuzat acum de alte două infracţiuni: trecerea frauduloasă a frontierei de stat în variantă agravantă în scopul sustragerii de la executarea pedepsei şi prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane.

Nu mai e primar deja

Între timp, prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a emis ordinul privind constatarea încetării mandatului de primar, de drept, înainte de expirarea duratei normale.

„Această decizie vine în urma unei evaluări atente a situației juridice și a respectării prevederilor legale în vigoare. Prefectul Rudolf Stauder subliniază că această măsură are în vedere interesul public și necesitatea asigurării bunei funcționări a administrației locale în beneficiul comunității”, se arată în comunicatul Prefecturii Maramureş, citat de News.ro.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, a fost prins, marți seara, în Augsburg, în Germania, și urmează să fie adus în țară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇