Ceasul Apocalipsei a fost setat: S-a apropiat cel mai mult de miezul nopții din istoria lui

Ceasul Apocalipsei a fost setat: S-a apropiat cel mai mult de miezul nopții din istoria lui

În fiecare an, cercetătorii stabilesc cât de aproape este omenirea de punctul în care își poate curma existența. Actualizarea din acest an a luat în calcul și războiul din Ucraina, iar Ceasul Apocalipsei s-a oprit la 90 de secunde de miezul nopții.

Ceasul a fost astfel setat cel mai aproape de miezul nopții de când a fost introdus pentru prima dată în 1947.

Această reprezentare vizuală simbolică a ceasului este folosită de decenii de comunitatea ştiinţifică pentru a arăta cât de aproape se află omenirea de autodistrugere, miezul nopții fiind considerat momentul în care se va produce o catastrofă globală.

ADVERTISING

Încă din 2020, ceasul era la 100 de secunde de miezul nopţii (Aşa a rămas în 2021 şi 2022). Conflictul dintre Rusia și Ucraina a adus, însă, minutarul mai aproape de momentul fatal al autodistrugerii.

În 1947, la începutul Războiului Rece, când Ceasul Apocalipsei a fost prezentat pentru prima oară, mai erau șapte minute până la miezul nopții. După semnarea Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice, în 1991, ceasul a fost dat înapoi, la 17 minute de miezul nopții.

În ultimele decenii, minutarul s-a îndreptat tot mai mult spre miezul nopții.

ADVERTISING

Cum a evoluat Ceasul Apocalipsei în ultimii ani:

  • 2007 - de la 7 la 5 minute de miezul nopții, degradarea catastrofală a climei fiind considerată un factor decisiv.
  • 2018 - de la 5 la 2 minute, din cauza riscului nuclear și a schimbării climatice.
  • 2020 - de la 2 minute la 100 de secunde, cel mai apropiat punct în care s-a ajuns de când se face măsurătoarea.

De atunci, ceasul a rămas în acest punct.

Evoluția Ceasului Apocalipsei este determinată de membrii Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, un grup din Chicago format din experți în risc nuclear, schimbarea climatică, bioterorism și tehnologie, printre care se numără şi 17 câştigători ai Premiului Nobel.

ADVERTISING

Rachel Bronson, președintele și CEO-ul Buletinului, a declarat că decizia de a avansa ceasul de la poziția de anul trecut este cauzată „în mare parte, deși nu exclusiv, de pericolele tot mai mari din războiul din Ucraina”.

Ceasul a fost fixat ultima oară pe 20 ianuarie 2022, cu aproape cinci săptămâni înaintea începerii războiului din Ucraina, pe 24 februarie. Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic a condamnat pe 7 martie 2022 invazia Rusiei. "Timp de mulți ani, noi și alții am avertizat că cel mai probabil mod în care armele nucleare ar putea fi utilizate este printr-o escaladare nedorită sau neintenționată a unui conflict convențional. Invazia Rusiei în Ucraina a adus la viață acest scenariu de coșmar", a transmis organismul într-un comunicat.

Ulterior, Vladimir Putin a pus și mai multă presiune pe minutarul imaginar al Ceasului Apocalipsei, lansând amenințări repetate cu folosirea arsenalului nuclear. "Nu este o glumă", a spus el în septembrie. "Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că girueta se poate întoarce spre ei", a adăugat liderul de la Kremlin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇