Premiera științifică ce ar putea salva Pământul: Cercetătorii au obținut energie net pozitivă dintr-o reacție de fuziune

Premiera științifică ce ar putea salva Pământul: Cercetătorii au obținut energie net pozitivă dintr-o reacție de fuziune
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au anunțat marți că au obținut energie net pozitivă dintr-o reacție de fuziune, similară cu cea produsă de stele. Este un pas esențial pentru generarea de energie posibil nelimitată, cu zero emisii.

Cercetătorii de la Lawrence Livermore National Laboratory din California au obținut „o creştere netă a energiei”, a spus Departamentul american al Energiei, citat de AP.

Creșterea netă de energie a fost un obiectiv greu de atins, deoarece fuziunea are loc la temperaturi și presiuni atât de ridicate încât este incredibil de dificil de controlat.

Descoperirea va deschide calea pentru progrese în apărarea națională și viitorul energiei, a declarat secretarul pentru Energie Jennifer Granholm și alți oficiali.

Este pentru prima oară când cercetători reuşesc să producă mai multă energie într-o reacţie de fuziune care reproduce procesele fizice care alimentează Soarele, ceea ce ar constitui un progres important în crearea unei energii fără carbon.

„Această descoperire ne aduce mult mai aproape de posibilitatea ca o energie fără emisii de carbon să alimenteze societatea noastră”, a spus Granholm.

Reacţia de fuziune care a produs o creştere netă de energie de 12% a avut loc în ultimele două săptămâni. Fuziunea nucleară este considerată de către susţinătorii săi ca energia viitorului, deoarece produce puţine deşeuri şi nu produce gaze cu efect de seră.

Acesta este un pas uriaș pentru cercetare, care de zeci de ani încearcă să dezvolte o tehnologie care să producă energie nelimitată, curată și ieftină. În ultimele decenii, SUA, Rusia și mai multe țări europene au investit miliarde de dolari în acest domeniu.

În orice caz, ar mai fi nevoie de cel puțin încă zece ani, dacă nu zeci, până când acest tip de energie ar putea fi folosit la scară largă, scrie Washington Post.

Fuziunea este diferită de fisiune - o tehnică folosită în prezent de centralele nucleare şi care constă în ruperea legăturilor dintre nucleele atomice grele, în vederea recuperării energiei.

Fuziunea este procesul invers - „se unesc” două nuclee atomice uşoare în vederea creării unuia greu - şi anume doi izotopi (variante atomice) de hidrogen care dau naştere heliumului.

Instalaţia LLNL are aproape 200 de lasere de mărimea a trei terenuri de fotbal care ţintesc un punct minuscul cu niveluri înalte de energie, pentru a iniţia o reacţie de fuziune.

Iată un material care explică modul în care este replicat Soarele pe Pământ:

Fusion Power Explained – Future or Failure

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇