O Apocalipsă incomodă: E timpul să ne pregătim pentru prăbușirea civilizației

O Apocalipsă incomodă: E timpul să ne pregătim pentru prăbușirea civilizației
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În cartea „An Inconvenient Apocalypse” („O Apocalipsă incomodă”), lansată pe 1 septembrie, autorii Wes Jackson și Robert Jensen, au numai vești proaste. Pe scurt, dezastrul climatic provocat de dezvoltarea umană este inevitabil și doar cei mai bine pregătiți vor supraviețui.

Jackson, fost agronom american, și Jensen, jurnalist cu vechime, sunt convinși că omenirea nu mai poate face nimic pentru a scăpa de acest deznodământ fatal: nici mașinile electrice, nici acordurile de mediu nu ne mai pot aduce salvarea. Suntem condamnați la dezastru și ține de noi să ne pregătim cât de bine putem pentru impact când va veni apocalipsa.

ADVERTISING

Nu este o carte ușor de „digerat", dovadă și titlul său, pentru că opiniile înfricoșătoare sunt enunțate fără ascunzișuri. „Cartea încearcă să fie directă și onestă despre profunzimea crizei. Acum omenirea se află într-o călătorie diferită de cea a unei societăți de culegători-vânători. Vom plăti pentru asta și vom plăti zdravăn", spune Jackson.

Fără a se feri de cuvintele dure, autorii consideră zorii agriculturii un fel de păcat originar. Această activitate a îndreptat omenirea spre cursa creșterii consumului de energie și acumulării de bogăție care a declanșat criza mediului. Ei trec în revistă istoria umanității și susțin că traiectoria noastră ca specie dependentă de agricultura la scară largă și de consumul mare de energie e o greșeală care ne-a adus la condamnare.

ADVERTISING

Jackson și-a susținut punctul de vedere într-o discuție cu o jurnalistă de la The Guardian, argumentând că „modul nostru de viață ne-a prins într-o mare schemă Ponzi în care ne-am aflat probabil timp de 10.000 de ani. Știm cum se termină schemele Ponzi. Nu vom avea de-a face cu niște lucruri drăguțe", a arătat el.

carte-1
Foto: Amazon

„An Inconvenient Apocalypse" oferă și o posibilă ieșire din această schemă Ponzi: reducerea populației globale de la 7,7 miliarde de oameni la un nivel mai sustenabil de 2-3 miliarde. Autorii nu detaliază cum anume ar trebui să se producă această reducere, nici modul în care trauma produsă de eliminarea majorității populației ar afecta oamenii și societățile.

ADVERTISING

Jackson și Jensen nu dezbat faptul că un asemenea declin al populației ar fi un dezastru social fără precedent. „Nu avem o soluție. Dar faptul că nu există soluții ușoare și evidente nu înseamnă că trebuie să ignorăm problema", a explicat Jensen pentru ziarul britanic.

Volumul arată că odată cu colapsul civilizației și cu declinul populației, oamenii vor trebui să învețe cum să trăiască „într-un viitor cu puțină energie". Combustibilii fosili nu vor mai putea fi folosiți și vom redeveni dependenți de munca fizică și de animalele de povară. Autorii compară acest „viitor cu puțină energie" cu o dietă paleo a societății. Viitorul va aduce eliminarea totală a lumii cosmopolite, consumeriste, iar religia va juca un rol proeminent - vor rezista meseriașii și agricultorii adaptați, prezic aceștia.

Lumea descrisă în cartea „An Inconvenient Apocalypse" este sumbră și fără o cale de mijloc. Autorii scriu că „viitorul expansiunii nesfârșite pe care ne-am tot imaginat-o s-a terminat și începe un nou viitor, definit de contracție".

„Orice încercare de a găsi o cale de mijloc între acești doi poli este o simplă 'negare, minimizare și ignorare' a unei probleme pe care trebuie să o înfruntăm cu toții", conchid aceștia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇