Cazuri de COVID-19 la AEP, cu puțin timp înainte de alegeri. O filială a fost închisă

Cazuri de COVID-19 la AEP, cu puțin timp înainte de alegeri. O filială a fost închisă

Autoritatea Electorală Permanentă se confruntă cu cazuri de COVID-19, în condițiile în care instituția se află în plin proces de pregătire pentru alegerile locale ce vor avea loc în 27 septembrie.

Primul caz a apărut la sediul central din București – Ilfov, persoana infectată fiind internată la Matei Balș, a declarat la Digi24 Florin Constantin Mitulețu, președintele AEP.

Ulterior, tot personalul din filială a fost testat, dar șeful Autorității Electorale Permanente spune că un singur test a fost pozitiv.

ADVERTISING

"După situația ivită la București - Ilfov, am luat decizia să testăm întreg personalul din centrală și din filială, având în vedere că toate operațiunile Biroului Electoral Central se desfășoară sub coordonarea Autorității Electorale Permanente.

Din cele 200 de teste, un singur test a fost găsit pozitiv. La acest moment este internat la Matei Balș. Cei doi colegi de birou sunt izolați la domiciliu pentru a nu intra în contact cu altcineva. Eu am fost retestat în data de 4 și sunt, la acest moment, negativ. Alți colegi au fost retestați în această perioadă pentru a fi siguri că nu putem expune la risc persoanele cu care intrăm în contact”, a declarat Mitulețu.

ADVERTISING

În schimb, Biroul Electoral Județean Neamț a fost închis din cauza COVID-19. Un funcționar a fost confirmat cu noul coronavirus, iar ceilalți doi angajați ai BEJ Neamț au fost trimiși în carantină, la domicilii, scrie Mesagerul de Neamț.

Până când se va redeschide, activitatea biroului din Neamț a fost preluată de Filiala Nord-Est.

Întrebat ce se va întâmpla cu procesul electoral dacă numărul cazurilor va crește, șeful Autorității Electorale Permanente a declarat că situația este sub control.

ADVERTISING

La noi situația este sub control. Am dat un ordin prin care am stabilit o analiză de risc. Încă de la începutul pandemiei, o mare parte din angajații noștri au stat în telemuncă și s-au protejat pentru a fi pregătiți pentru procesul electoral.

Avem măsuri de protecție. Personalul a primit măști, dezinfectant, astfel încât să ne asigurăm că nu ne expunem riscului datorită (sic!) deplasării către serviciu sau înapoi acasă și ținem sub control orice situație pentru a nu pune în pericol alegerile din 27 septembrie", a mai declarat Florin Constantin Mitulețu, la Digi24.

”Nu e nevoie de o anchetă epidemiologică”

Întrebat de News.ro despre o posibilă anchetă epidemiologică, şeful AEP a răspuns: „Anchetă epidemiologică există la momentul în care reprezintă un risc. Dacă, potrivit informărilor pe care le-am dat la DSP, nu există un risc, atunci nu se face o anchetă propriu-zisă de risc. La momentul acesta nu s-a făcut şi din schimbul de informaţii cu colegii de la DSP s-a constatat că la momentul acesta nu e nevoie de o anchetă epidemiologică”.  

Acesta a mai explicat că cei doi colegi, cel care lucrează la Bucureşti şi cel din Centrală, au fost internaţi, iar starea lor de sănătate este bună, fiind asimptomatici. Femeia angajată la AEP Neamţ este internată la „Matei Balş”.

„Colegul care e internat nu are manifestări. De la noi din Centrală este un coleg şi unul din Bucureşti. Amândoi internaţi, au fost luaţi imediat cu ambulanţa.

Pe doamna de la Ilfov nici nu a luat-o ambulanţa, a stat acasă o săptămână, dar când am început noi să trimitem vinerea trecută la DSP înştiinţarea, au trimis ambulanţa şi a fost dusă la Matei Balş. Dar la fel sunt asimptomatici.

Cea de la Neamţ e internată la spitalul de la Neamţ. La fel, nu a avut simptome şi probleme, doar că după ce i-a ieşit testul. Şi ceilalţi doi sunt în izolare la domiciliu.

Activitatea a fost preluată de personalul de la filiala de la Bacău şi lucrurile sunt sub control, la fel ca la Bucureşti. Aici la Bucureşti avem şeful biroului Ilfov care gestionează activitatea şi alte persoane. Suntem în stare bună de funcţionare”, a subliniat preşedintele AEP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇