Cazul Alfred Bulai: Procurorii fac apel la cei care au informații relevante și oferă protecție

Cazul Alfred Bulai: Procurorii fac apel la cei care au informații relevante și oferă protecție

Procurorii care instrumentează dosarul care vizează pretinse favoruri sexuale pe care profesorul Alfred Bulai le-ar fi cerut unor studente de la Şcoala de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) fac apel la persoanele care au informaţii cu privire la acest caz să contacteze Ministerul Public. Instituţia subliniază că există, potrivit legii, mijloace pentru protejarea victimelor, dar şi a martorilor în astfel de situaţii.

”Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la împrejurarea că sociologul Alfred Bulai, profesor şi analist politic, ar fi pretins favoruri de natură sexuală unor studente din cadrul SNSPA – Şcoala de Studii Politice şi Administrative – Ministerul Public încurajează orice persoană care deţine date relevante să contacteze organele judiciare la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro”, transmite, marţi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

ADVERTISING

”Ţinând cont de dezideratul privind protejarea vieţii private şi demnitatea persoanelor vătămate sau a persoanelor care pot furniza date esenţiale privind faptele prezentate public”, procurorii aduc la cunoştinţă faptul că, în Codul de Procedură Penală, sunt prevăzute măsuri de protecţie, atât pentru victime, cât şi pentru martori.

Astfel, în cazul persoanelor prezumate vulnerabile, pe tot parcursul procedurilor judiciare pot fi luate măsuri specifice pentru protecţia datelor de identitate. Acestea pot fi audiate prin intermediul mijloacelor audiovideo de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate.

ADVERTISING

”În cazul aplicării măsurilor de protecţie, mijloacele de probă administrate în procesul penal nu vor cuprinde adresa reală sau datele de identitate, acesta fiind păstrate în condiţii de confidenţialitate”, precizează Parchetul.

Conform sursei citate, începerea urmăririi penale in rem este o etapă a procesului penal ce are ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sociologul Alfred Bulai, profesor şi cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cere studentelor să se dezbrace în faţa lui, în practică, în camera unde este cazat şi unde le cheamă să le ofere feedback academic, a scris, luni, site-ul de investigaţii snoop.ro, după ce a discutat cu 18 victime şi martori din perioada 1995-2024 despre comportamentul profesorului de-a lungul carierei sale de aproape trei decenii, dintre care mai mult de 20 de ani în SNSPA.

ADVERTISING

Poliţia Capitalei a deschis, luni, un dosar de cercetare penală pentru ”folosirea funcţiei în scop sexual”, după acuzaţiile aduse profesorului Alfred Bulai, iar, marţi, acesta a fost suspendat din toate activităţile didactice şi din toate funcţiile deţinute la SNSPA.

De asemenea, instituţia anunţă, marţi, că a luat act de cererea sa de pensionare, începând cu 1 octombrie, dar ancheta Comisiei de Etică va continua, ”cu sau fără participarea” profesorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇