”Căutăm recepționeră, femeie sub 30 de ani, trimiteți o poză în costum de baie”. Anunțul care a stârnit furia italienilor

”Căutăm recepționeră, femeie sub 30 de ani, trimiteți o poză în costum de baie”. Anunțul care a stârnit furia italienilor

Ministerul Muncii din Italia a lansat o anchetă, după ce o companie care căuta recepţionere le cerea aplicantelor să aibă sub 30 de ani și să trimită poze cu ele în costum de baie.

Anunțul de angajare a fost postat de o companie din Napoli, ce oprează în domeniul pazei și securității, potrivit The Guardian. Cerințele stipulau ca aplicanții să fie exclusiv femei, sub 30 de ani, care să vorbească fluent limba engleză, să aibă propria mașină și ”un aspect fizic luminos și atractiv”. Pe lângă documentele doveditoare pentru aceste condiții, aplicantelor li se mai cerea să atașeze și o fotografie cu ele în costum de baie ”sau ceva similar”.

ADVERTISING

În anunț era precizat și salariul - 500 de euro pe lună.

Ulterior, compania a șters cerințele incriminatoare, însă deja o fotografie cu anunțul se viralizase pe Internet, stârnind furia italienilor.

”Vor o fotografie în costum de baie? Ce anunț absurd. E scandalos din mai multe motive, începând cu condiția ca aplicantele să fie femei sub 30 de ani și până la salariul absurd și inadecvat pentru responsabilitățile pe care postul le presupune”, a spus Chiara Marciani, consilier pentru muncă în Napoli.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fața valului de furie, compania s-a scuzat în presă, admițând că cerința cu fotografia în constum de baie a fost într-adevăr nelalocul ei. Compania a dat vina pe ”un angajat fără experiență” care a făcut anunțul și care nu ar fi fost la curent cu politica firmei privind egalitatea de gen.

Explicațiile însă nu au convins. Ministrul Muncii, Andrea Orlando, a cerut Inspecției Muncii să investigheze compania.

”Problema sexismului persistă. Mai avem mult de lucrat la acest capitol. Sunt atât de multe probleme pe care trebuie să le rezolvăm, mai ales în orașe ca Napoli, unde rata de angajare în rândul femeilor este foarte mică”, a spus Orlando.

ADVERTISING

Potrivit unui raport al OECD din 2019, mai puțin de jumătate din femeile apte de muncă lucrau la acel moment, iar situația s-a înrăutățit în anii marcați de pandemia de Covid-19, când rata de concediere în rândul femeilor a fost mult mai mare decât în rândul bărbaților.

În multe cazuri, companiile italiene le obligă pe femei să demisioneze, dacă rămân gravide.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇