Cât costă să aduci un condamnat fugar în țară. Anul trecut, statul a cheltuit peste 10 milioane de lei

Cât costă să aduci un condamnat fugar în țară. Anul trecut, statul a cheltuit peste 10 milioane de lei

Fiecare condamnat fugar care este adus în țară costă statul român zeci de mii de lei, sumele fiind diferite în funcție de destinația aleasă de fugari. Anul trecut, spune ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru aducerea în țară a persoanelor urmărite internaţional.

„Lucrăm acum la foc continuu la combaterea fenomenului fugarilor, sunt acele persoane care se sustrag executării pedepselor în România şi sigur că sunt o moştenire grea, cu care nu ne mândrim dar pe care va trebui să o rezolvăm.

ADVERTISING

Ministerul Justiţiei, zilele trecute, a iniţiat un proiect legislativ care este deja în dezbatere publică, prin care fugarul trebuie să suporte costurile aducerii sale sale însă în ţară, pentru că justiţia în România trebuie să fie înfăptuită până la capăt”, a spus Alina Gorghiu, citată de News.ro.

Ministrul Justiției a dat și câteva exemple de anul trecut, când statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să fie aduse în ţară persoanele urmărite internaţional.

Din Brazilia au fost aduse 2 persoane, doi fugari, iar aducerea în țară pentru a-i băga în sistem sistemul penitenciar românesc, ca să îşi execute pedeapsa, a costat 82.000 de lei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Gorghiu a mai dat două exemple: un fugar din Republica Dominicană, Baicu Cristian, pentru care statul român a scos din buget 57.173 lei şi un altul din Costa Rica, Mitroi Octavian, a cărui aducere în țară a costat 54.300 lei.

Potrivit unei informări anterioare, doar în prima săptămână a lui 2024, au fost aduși în țară 6 fugari:

  • Părăscuţă Ştefan Iulian, adus din Germania, condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, pentru tâlhărie;
  • Stan Florian, adus din Germania, condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, pentru tâlhărie;
  • Amariei Andrada, adusă din Olanda, condamnată la 2 ani şi 10 luni de închisoare, pentru furt;
  • Basalderu Constantin Viorel, adus din Marea Britanie, condamnat la un an şi 4 luni de închisoare, pentru port sau folosire fără drept de obiecte periculoase;
  • Ursan Ioan Florin, adus din Marea Britanie, condamnat la un an de închisoare, pentru furt calificat;
  • Doroţ Ionel Samuel, adus din Marea Britanie, condamnat la un an de închisoare, pentru infracţiuni rutiere.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇