Candidatul susținut de Orban a pierdut Budapesta la o diferență de 293 de voturi

Candidatul susținut de Orban a pierdut Budapesta la o diferență de 293 de voturi

Opoziţia liberală ungară a reuşit la limită să păstreze în mâinile sale primăria Budapestei, după o lungă renumărare a voturilor cerută de adversarul său, susţinut de tabăra lui Orban, în urma alegerilor municipale din 9 iunie.

„Nu mai e nimic de renumărat şi eu pot spune din nou: mulţumesc, Budapesta”, a scris pe Facebook primarul ecologist aflat la sfârşit de mandat, Gergely Karacsony (foto), 49 de ani, reales cu numai 293 de voturi în plus faţă de cele pentru adversarul său, informează AFP.

Alegerile municipale au avut loc pe 9 iunie în acelaşi timp cu cele europene, însă rezultatele de la 800.000 de buletine de vot erau atât de strânse, încât candidatul clasat pe locul doi a cerut la tribunal o renumărare a voturilor.

ADVERTISING

„Aceasta nu a modificat rezultatul şi eu îl felicit pe Gergely Karacsony", a recunoscut pe reţelele sociale candidatul perdant, David Vitezy, 38 de ani, un fost aliat care a părăsit coaliţia liberală şi a obţinut sprijinul partidului de extremă dreapta Fidesz, afiliat prim-ministrului Viktor Orban.

Gergely Karacsony, care a cucerit de la Fidesz capitala Ungariei în 2019 datorită unei vaste alianţe a întregii opoziţii împotriva prim-ministrului controversat, a fost de data aceasta susţinut doar de trei formaţiuni politice.

ADVERTISING

El ar urma să caute majorităţi de proiect într-un consiliu municipal ales separat, unde doar şase din cele 33 de locuri (în plus faţă de al lui) sunt ocupate de susţinătorii săi.

Viktor Orban, revenit la putere în 2010 la nivel naţional, şi-a cimentat de atunci majoritatea, modificând de mai multe ori legile electorale şi de atunci opoziţia nu a reuşit niciodată să-i pericliteze poziţia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇