Canada se pregătește pentru un impact major cu uraganul Fiona (Video)

Canada se pregătește pentru un impact major cu uraganul Fiona (Video)
Foto: captură video Facebook

Uraganul Fiona a udat Bermudele cu ploi abundente și a lovit vineri insula atlantică cu vânturi cu forța unui uragan, în timp ce se îndrepta spre nord, spre Noua Scoție, unde amenință să devină una dintre cele mai puternice furtuni din istoria Canadei, potrivit Reuters.

Fiona a lovit deja o serie de insule din Caraibe la începutul săptămânii, omorând cel puțin opt persoane și lăsând fără curent electric aproape toți cei 3,3 milioane de locuitori din Puerto Rico, în timpul unui val de căldură sufocantă.

ADVERTISING

Peste noapte, furtuna s-a apropiat de Bermude ca o furtună de categoria 4, dar a scăzut cu o treaptă la categoria 3 când a trecut la vest de teritoriul britanic. Cu toate acestea, rafalele au ajuns până la 103 mile pe oră, a precizat Serviciul meteorologic din Bermuda.

Fearsome Hurricane Fiona is heading toward Nova Scotia, PEI, and Newfoundland. It looks like it could be the strongest and most dangerous storm to ever hit Canada.Be prepared and stay safe.Fiona is expected to reach Atlantic Canada on Friday evening bringing severe and damaging winds, 30 foot waves, coastal storm surges, intense and dangerous rainfall rates, flash flooding, and prolonged power outages.

Publicată de Meanwhile in Canada pe Joi, 22 septembrie 2022

Bermuda Electric Light Co, singurul furnizor de energie electrică al insulei, a declarat că aproximativ 29.000 de clienți, adică peste 80% din baza sa de clienți, nu aveau electricitate vineri dimineață.

ADVERTISING

Dar Michelle Pitcher, directorul adjunct al Bermuda Weather Service, a declarat că teritoriul părea să fie în mare parte neafectat.

„A fost o noapte lungă, dar nu există rapoarte privind răniți sau decese”, a spus ea. „Este posibil să existe persoane cu acoperișuri avariate, dar până acum nu am auzit de nimic grav. După cum am spus, ne construim casele puternice”.

Hurricane Fiona

Wonder what it is like being in a hurricane? Here's what is happening in Providenciales, Turks and Caicos, as Major Hurricane Fiona slides close to the islands. Footage captured by Twitter user BenSabean.

Publicată de WeatherBug pe Marţi, 20 septembrie 2022

Multe case din Bermude sunt construite cu ferestre mici cu obloane, acoperișuri din ardezie și blocuri de calcar pentru a rezista la uraganele frecvente.

ADVERTISING

La sfârșitul dimineții de vineri, uraganul Fiona se afla la aproximativ 600 de mile (970 km) la sud de Halifax, capitala Noii Scoții, deplasându-se spre nord cu 35 mph (56 km pe oră), cu vânturi maxime susținute de 130 mph (215 km/h), a anunțat Centrul Național de Uragane din SUA.

Publicată de Tracie J. Brangman pe Vineri, 23 septembrie 2022

Cele mai recente proiecții arată că Fiona va atinge următorul punct de aterizare pe insula canadiană Cape Breton, unde locuiesc aproximativ 135.000 de persoane, adică 15% din populația Noii Scoții, a declarat vineri Environment Canada.

O avertizare de uragan era în vigoare pentru cea mai mare parte din centrul și estul Noii Scoții, Insula Prince Edward și Newfoundland. Apoi se va deplasa peste Nova Scoția în cursul zilei de vineri, în Golful St. Lawrence sâmbătă și peste Labrador duminică.

Meteorologii spun că zonele din apropierea traiectoriei sale ar putea primi până la 200 mm de ploaie, în timp ce vânturile ar putea avaria clădirile și provoca întreruperi de energie electrică, iar valurile de furtună ar putea inunda coastele. Cei mai mari doi transportatori aerieni din țară, Air Canada și WestJet Airlines, își suspendă serviciile în regiune începând de vineri seara.

Fiona se anunță a fi una dintre cele mai puternice furtuni care a atins Canada în ultimele decenii, comparabilă cu Juan în 2003 și Dorian în 2017.

„Multe dintre modelele computerizate de prognoză indică faptul că aceasta ar putea stabili un record pentru cea mai scăzută presiune atmosferică observată în Canada Atlantică”, a declarat David Neil, meteorolog al Environment Canada. „Deci, aceasta are șanse să fie cu siguranță o furtună foarte, foarte intensă și un posibil record”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇