Bode anunţă primele sancţiuni după protestul de sâmbătă, din Bucureşti

Bode anunţă primele sancţiuni după protestul de sâmbătă, din Bucureşti

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat că 8 persoane au fost reţinute şi duse la secţie după protestul de sâmbătă din Bucureşti.

Unele persoane au fost sancţionate contravenţional, pentru că au aruncat cu diverse obiecte spre forţele de ordine.

În total, până acum, "am aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale legat strict de proteste", a precizat ministrul luni dimineaţă. Este vorba despre amenzi în valoare totală de 48.400 de lei.

"Vor fi într-un număr mult mai mare pentru că noi evaluăm imaginile şi, în funcţie de cum identificăm persoanele care încalcă legea, îi vom sancţiona. Cei opt au fost conduşi la secţie pentru că au aruncat cu diverse obiecte spre forţele de ordine, doi au fost identificaţi ca fiind vinovaţi şi au fost sancţionaţi contravenţional.

ADVERTISING

Vom mai avea şi alte sancţiuni aplicate, atât participanţilor, cât şi organizatorilor pentru că dincolo de multe alte lucruri organizatorul îşi asumă tot ceea ce se întâmplă", a adăugat oficialul MAI.

"Am văzut în Bucureşti 15.000 de oameni, care au ales să protesteze paşnic"

Bode spune că printre manifestanţi au existat şi agitatori, care îndemnau la violenţă.

"Sâmbătă, au avut loc proteste în 19 judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti. Noi am înregistrat ca participând la aceste proteste aproximativ 18.000 de persoane, din care 3.000 la nivelul celor 19 judeţe şi 15.000 în Bucureşti.

Forţele de ordine au acţionat cu responsabilitate, cu profesionalism, chiar dacă la un moment dat am văzut că a stârnit multe discuţii în spaţiul public afirmaţia purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei care le mulţumea protestatarilor pentru faptul că au protestat în siguranţă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Eu nu pot să mulţumesc unor oameni care nu respectă legea, însă, în acelaşi timp, am văzut în Bucureşti 15.000 de oameni, care au ales să protesteze paşnic, în condiţiile în care aveam informaţii că în interiorul acestor 15.000 de protestatari se află grupări care îndemnau la acte de violenţă.

Cel puţin din acest punct de vedere, este de apreciat faptul că protestatarii nu au recurs la acte de violenţă”, a subliniat ministrul de Interne.

Protestele de sâmbătă

Peste 10.000 de oameni veniți din mai multe orașe ale țării au protestat sâmbătă în București față de restricțiile impuse de autorități, în ziua în care România a atins un nou record de cazuri de Covid.

ADVERTISING

Inițial au pornit două proteste, unul organizat de AUR în Piața Universității, iar cel de-al doilea, în Piața Victoriei, organizat de Legitima Aparare și Calea Neamului, împreună cu Starea de Libertate. Ulterior, protestatarii din Piața Universității au mers în Piața Victoriei și cele două manifestații s-au unit.

Oamenii nu au respectat distanțarea și nu au purtat mască. Jandarmeria a anunțat că nu a dat amenzi pe loc, dar că urmărește desfășurarea și va decide apoi.

Ulterior, duminică, Alexandru Iacob, purtător de cuvânt la Jandarmeria București, a spus că au fost date zeci de amenzi, inclusiv organizatorilor, și că este posibil să urmeze și altele.

Citește mai multe despre protestul de sâmbătă și reacția autorităților:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇