Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria continuă să crească. Salvați după 278 de ore sub ruine

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria continuă să crească. Salvați după 278 de ore sub ruine

Peste 45.000 de persoane au murit în urma cutremurului care a lovit Turcia și Siria, iar bilanțul este așteptat să crească, în condițiile în care aproximativ 264.000 de apartamente din Turcia au fost distruse și mulți oameni sunt încă dispăruți.

La 11 zile de la producerea cutremurului, trei supraviețuitori au fost scoși vineri de sub dărâmături în Turcia. Bilanțul victimelor din Turcia se ridică la 39.672 de morți, în timp ce Siria vecină a raportat peste 5.800 de morți. Bilanțul Siriei nu s-a schimbat de câteva zile, scrie Reuters.

ADVERTISING

În timp ce multe echipe internaționale de salvare au părăsit zona cutremurului, echipele naționale au continuat sâmbătă să caute printre clădirile distruse în speranța de a găsi mai mulți supraviețuitori care au sfidat moartea.

Hakan Yasinoglu, în vârstă de 40 de ani, a fost salvat în provincia sudică Hatay, la 278 de ore după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs în toiul nopții, pe 6 februarie, a anunțat Brigada de pompieri din Istanbul.

Anterior, Osman Halebiye, în vârstă de 14 ani, și Mustafa Avci, în vârstă de 34 de ani, au fost salvați în orașul istoric Antakya din Turcia, cunoscut în antichitate sub numele de Antiohia. Avci a fost pus în legătură video cu părinții săi, care i-au arătat copilul nou-născut.

ADVERTISING

„Îmi pierdusem complet orice speranță. Acesta este un adevărat miracol. Mi-au dat fiul înapoi. Am văzut ruina și am crezut că nimeni nu mai poate fi salvat în viață de acolo”, a declarat tatăl său.

Organizațiile umanitare spun că supraviețuitorii vor avea nevoie de ajutor timp de câteva luni, având în vedere că o mare parte din infrastructura crucială a fost distrusă.

În Siria vecină, deja zdruncinată de mai bine de un deceniu de război civil, majoritatea victimelor s-au înregistrat în nord-vestul țării, o zonă controlată de insurgenți care se află în război cu președintele Bashar al-Assad - un conflict care a complicat eforturile de ajutorare a persoanelor afectate de cutremur.

ADVERTISING

Părțile s-au confruntat în cursul nopții pentru prima dată de la dezastru, forțele guvernamentale bombardând periferia orașului Atareb, un oraș controlat de rebeli și grav afectat de cutremur, a raportat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Reuters nu a putut verifica informațiile.

Nici Turcia și nici Siria nu au spus câte persoane sunt încă dispărute în urma cutremurului.

Familiile care încă așteaptă să-și recupereze rudele din Turcia sunt din ce în ce mai furioase din cauza a ceea ce consideră a fi practici de construcție corupte și o dezvoltare urbană profund defectuoasă, care au dus la distrugerea a mii de case și întreprinderi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇