Bienala de la Veneția 2024. De ce privilegiu are parte România și cărei țări a fost dat pavilionul Rusiei

Bienala de la Veneția 2024. De ce privilegiu are parte România și cărei țări a fost dat pavilionul Rusiei

Au fost zile de avanpremieră la Bienala din Veneția, cel mai important eveniment din lumea artei, iar joi seară a avut loc și deschiderea oficială a pavilionului României.

Artistul Șerban Savu a reinterpretat imaginile propagandistic – glorioase cu eroi ai muncii pe care le vedeați pe blocurile comuniste, de exemplu, și le-a dat sensuri noi, într-o meditație contemporană despre ce reprezintă munca, timpul liber și înstrăinarea.

Ediția de anul acesta e și cea mai controversată din punct de vedere politic.

ADVERTISING

”Pentru artişti, artiştii vizuali, Bienala de la Veneţia este categoric cel mai important eveniment care există. Înfiinţat de Veneţia în 1895 ca pavilion curatoriat care să reflecte arta italiană, s-a dezoltat ulterior prin prezenţa ţărilor cu pavilioane naţionale.

Bineînţeles, trebuie să spun că România este una din ţările privilegiate, România are pavilion naţional - adică o clădire în care noi putem să arătăm arta ţării din 1938. Este extrem de interesant că România are un pavilion. Alături de noi se află Germania, Marea Britanie, Israelul, Statele Unite ale Americii, deci ţările puternice, G7 este alături de România”, a declarat Ioana Ciocan, comisarul României la Bienală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește integral pe Observator News


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇