Avionul suspect care a survolat România a fost abandonat pe un aerodrom din centrul Bulgariei

Avionul suspect care a survolat România a fost abandonat pe un aerodrom din centrul Bulgariei

Avionul privat care a pătruns în mod neautorizat miercuri după-amiază în Ungaria, România şi Serbia a aterizat în Bulgaria, pe o pistă neutilizată. Autorităţile bulgare încearcă să afle cui aparţine şi să clarifice situaţia.

Ministerul Apărării de la Sofia a anunţat că avionul privat, de tip Beechcraft, a pătruns în mod neautorizat în spaţiul aerian al Bulgariei miercuri la ora 19.09 (19.09, ora României), după ce survolase Ungaria, România şi Serbia, unde fusese escortat de avioane de vânătoare.

Avionul suspect a aterizat pe un aerodrom neutilizat situat în localitatea Buhovţi, în apropierea orăşelului Târgovişte, în centrul Bulgariei. Aerodromul este civil, dar nu a mai fost utilizat de câteva decenii, conform site-ului Novinite.com.

ADVERTISING

Procuratura din Târgovişte (Bulgaria) încearcă să clarifice situaţia avionului de două locuri găsit abandonat pe un aerodrom vechi din satul Buhovţki, a declarat joi Ivana Mileva, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii din Varna.

Şi Ungaria a iniţiat o investigaţie în acest caz. Janos Vajda, directorul Aeroportului din Debreţin, a declarat că, în pofida informaţiilor apărute iniţial, avionul privat nu a decolat de acolo, relatează site-ul Dehir.hu.

Potrivit presei ungare, aeronava ar fi venit de fapt din Lituania şi făcuse o escală neautorizată la Aeroclubul ungar Hajduszoboszlo. Poliţia ungară a încercat să oprească echipajul pe durata escalei, care a fost de doar 10-15 minute, dar nu a reuşit.

ADVERTISING

La opt minute după escala de la Hajduszoboszlo, aerodrom situat la zece kilometri sud-vest de oraşul Debreţin, avionul Beechcraft a fost interceptat de avioane de vânătoare Gripen ale Forţelor Aeriene Ungare.

Dar piloţii nu au comunicat deloc cu autorităţile ungare. Aparatul de tip transponder a fost oprit la ora 17.49 (18.49, ora României), iar avionul a pătruns apoi în spaţiul aerian al României.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇