Au reizbucnit incendiile în Franța: 6.000 de hectare mistuite de flăcări şi mii de persoane evacuate (Foto & Video)

Au reizbucnit incendiile în Franța: 6.000 de hectare mistuite de flăcări şi mii de persoane evacuate (Foto & Video)

Incendiile care au reizbucnit în sud-vestul Franţei, în Gironde, unde în iulie a avut loc un incendiu uriaş, au devastat începând de marţi după-amiază 6.000 de hectare de pădure de pin şi au condus la evacuarea a 6.000 de persoane.

”Este un incendiu foarte puterbic, care a progresat toată noaptea, la sud-est de Landiras, scena unui eveniment similar în iulie”, a declarat Martin Guespereau, prefect delegat al departamentului fracez Gironde, informează AFP.

De la 400 de hectare mistuite marţi seara, bilanţul a crescut peste noapte la 6.000 de hectare. Ca urmare a fumului dens, care a cauzat "probleme de vizibilitate", prefectura a decis să întrerupă circulaţia în ambele sensuri pe autostrada A63 între Bordeaux şi Bayonne.

În faţa răspândirii flăcărilor, 3.600 de persoane au fost evacuate în cursul nopţii, din municipalităţile Saint-Magne, Belin-Béliet şi Hostens, iar alte 2.000 de persoane sunt "în curs de evacuare", la fel ca şi 200 din Landes. "Este probabil ca cifra să crească", a declarat Martin Guespereau.

În cursul nopţii, autorităţile locale au indicat, într-un comunicat de presă, că focul s-a extins în departamentul Landes (mai la sud, pe coasta Atlanticului).

"Comunele Hostens, Saint-Magne şi sectoare din Belin-Béliet au fost evacuate", adică aproximativ 3.800 de persoane, potrivit comunicatului. Aceste localităţi sunt situate în mijlocul pădurii din Parcul Landes de Gascogne.

"Sunt situaţii foarte dificile pentru persoanele care au fost deja evacuate în iulie", a spus prefectul delegat din Gironde.

Acest incendiu de la Landiras, la 40 kilometri sud de Bordeaux, care a devastat aproape 14.000 de hectare de pădure în iulie, fără a provoca victime, nu a fost "niciodată declarat stins", fiind plasat sub supraveghere permanentă.

El a reizbucnit marţi după-amiază din cauza "vremii extrem de nefavorabile", provocată "de caniculă, aer uscat şi vegetaţie uscată", a explicat prefectul.

Incendiul a distrus de asemenea 16 gospodării, fără a provoca victime, în mai multe zone din Belin-Béliet unde era în desfăşurare o operaţiune de evacuare a circa 2.000 de persoane.

Franţa se confruntă din nou, miercuri, cu un val de caniculă, în special în sud-vestul ţării. Iulie 2022 a fost luna recordurilor triste în Franţa - a fost a doua cea mai aridă lună înregistrată vreodată în această ţară, după martie 1961 şi, în plus, s-au înregistrat suprafeţe record de terenuri pârjolite.

Peste 50.000 de hectare au fost mistuite de flăcări începând din ianuarie, conform Sistemului European de Informaţii privind Incendiile Forestiere (EFFIS), care deţine statistici comparabile din 2006.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇