11 morți după un atac armat lângă Los Angeles, unde avea loc un festival de Anul Nou Chinezesc UPDATE Suspectul s-a sinucis

11 morți după un atac armat lângă Los Angeles, unde avea loc un festival de Anul Nou Chinezesc UPDATE Suspectul s-a sinucis

11 persoane au murit și alte zeci au fost rănite în Monterey Park, o localitate în apropiere de Los Angeles, în urma unui atac armat care a avut loc sâmbătă seara într-o zonă în care se adunaseră mii de oameni pentru a sărbători intrarea în Anul Nou Chinezesc.

E al treilea cel mai mari masacru din California din ultimii 40 de ani, potrivit media.

UPDATE: Persoana suspectată de comiterea atacului armat a fost găsită moartă după ce s-a sinucis duminică în duba la volanul căreia se afla. "Suspectul a suferit răni prin împuşcare şi a fost declarat mort la faţa locului", a declarat şeriful Robert Luna. Atacatorul, de origine asiatică şi în vârstă de 72 de ani, a fost identificat drept Huu Can Tran. A fost singurul suspect, a spus Luna, adăugând că motivul atacului încă nu este cunoscut şi o anchetă este în desfăşurare.

Focurile de armă s-au tras sâmbătă seara, după ora 22:00, în Monterey Park, transmite BBC.

ADVERTISING

Iată primele date oferite de polițiștii americani.

„La circa 22:22 minute, polițiștii din Monterey Park au răspuns unei solicitări venite din partea unei firme de pe West Garvey Avenue care semnala focuri de armă.

La sosirea polițiștilor, mai mulți indivizi dădeau buzna afară din clădire, țipând.

Oamenii legii au intrat și au găsit numeroase victime. A intervenit și Departamentul de Pompieri, care a acordat îngrijiri medicale răniților. Au fost declarate decedate 10 dintre victime și cel puțin alte 10 persoane a căror stare varia de la caz la caz (de la stabil la critic) au fost transportate la mai multe spitale”, a spus căpitanul Andrew Meyer din cadrul Departamentul regional al șerifului din Los Angeles..

UPDATE 2: Luni seară, a fost anunțat un al 11-lea deces.

Cum s-a produs masacrul

Jurnaliștii de la Los Angeles Times au transmis că atacul a avut loc la un studio local de dans de pe Garvey Avenue.

ADVERTISING

Un martor citat de jurnaliști de la Los Angeles Times a susținut că o prietenă de-a sa se afla în respectivul studio. Și că atunci când s-a întors de la toaletă, a văzut un bărbat cu o armă masivă care părea să fi tras la întâmplare. Erau deja 3 cadavre la vedere, dintre care unul era al patronului studioului.

Mai mulți utilizatori de Twitter au postat imagini despre care susțin că ar fi din interiorul clubului în care a avut loc masacrul. În aceste imagini se văd și cadavre.

Potrivit informațiilor presei americane și a oamenilor legii, masacrul a avut loc în zona marcată cu roșu în imaginea de la mai jos (identificată de spotmedia.ro pe Google Earth). E intersecția Bulevardului West Garvey cu Nord Garfield Avenue:

zona-atentat
Zona de pe West Gavey Street în care a avut loc atentatul. Sursă: Google Earth

În imaginile de la fața locului difuzate de mai multe televiziuni străine se vede cum pompierii care au intervenit la fața locului îngrijesc mai mulți răniți, întinși pe trotuare. Parte dintre răniți sunt întinși pe tărgi și sunt duși în ambulanțe.

https://twitter.com/nydia_han/status/1617150574436257795

Încă nu e clar cum s-a putut întâmpla așa ceva.

ADVERTISING

Monterey Park este o localitate mică, în care trăiesc doar circa 60.000 de oameni. Dintre aceștia, circa 65% sunt asiatici, 27% sunt de origine latină și 6% sunt albi. Mica localitate este un pol al supermarketurilor și restaurantelor asiatice în zona Los Angeles-ului.

Anual, aici are loc un festival prilejuit de începutul Anului Nou Chinezesc. Vin zeci de mii de oameni, așa că numărul celor care sărbătoresc depășește 100.000. Dar manifestația este una pașnică, întinsă pe toată durata unui weekend.

Din relatările unora dintre jurnaliștii americani, se pare că activitatea din prima zi de festival - pașnică, așa cum a fost mereu - se terminase în jurul orei 21:00, cu peste o oră înainte să înceapă să se audă focurile de armă.

Spre exemplu, un bărbat de 27 de ani citat de The New York Times a declarat că locuiește în apropiere și că - după ce a auzit 4 sau 5 focuri de armă - a coborât în stradă să vadă dacă s-a întâmplat ceva la festival. Dar, mai spune bărbatul, ziua de festival se încheiase, activitățile urmând să fie reluate a doua zi.

Potrivit BBC, autoritățile din Monterey Park au decis anularea activităților programate pentru cea de-a doua zi de festival.

Un martor ocular a povestit pentru Los Angeles Times că, în noaptea atacului, a văzut un om care agita în aer o armă automată de foc. Așa că, imediat ce a văzut arma, martorul s-a refugiat într-un restaurant și i-a cerut patronului să baricadeze ușile, ca să fie în siguranță.

Seung Won Choi - un patron de restaurant din zonă - a confirmat pentru Los Angeles Times că nu doar unul, ci mai mulți oameni au venit în restaurantul său speriați și i-au cerut să se baricadeze în interior.

Aceștia susțineau - potrivit lui Seung Won Choi - că un bărbat cu o armă semiautomată a deschis focul asupra lor. Și că atunci când încărcătorul i s-a golit și-a reîncărcat arma, ca să tragă din nou.

Unul dintre cele mai mari masacre din ultimele 4 decenii, în California

O documentare realizată de jurnaliștii de la BBC arată că acesta este unul dintre cele mai mari masacre din ultimii ani, în California.

Anterior, în 2018, un fost pușcaș marin a omorât 12 oameni într-un bar din Thousand Oaks și apoi s-a sinucis.

În 2015, 2 soți au ucis 14 oameni la o petrecere a unei companii, în San Bernardino. Au fost uciși amândoi într-un schimb de focuri cu poliția, imediat după masacrul pe care l-au comis.

Cea mai mare crimă în masă din Califonia a avut loc, însă, în 1984 când un bărbat înarmat a ucis 21 de oameni la McDonald's în San Ysidro, lângă San Diego.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇