Armata Română va plăti circa 40 de milioane de euro pentru un program de comunicații criptate

Armata Română va plăti circa 40 de milioane de euro pentru un program de comunicații criptate

Ministerul Apărării Naționale (MApN) va plăti circa 40 de milioane de euro pentru un program care să le permită forțelor sale să comunice între ele criptat, astfel încât mesajele să nu poată fi descifrate și înțelese de potențiali inamici.

Potrivit caietului de sarcini al procedurii pe care MApN deja a lansat-o în Sicap pe 2 octombrie, produsul se va numiAplicație de comandă-control pentru Forțele Terestre” și va fi destinat „vizualizării câmpului de luptă, realizării imaginii terestre recunoscute (Recognized Ground Picture RGP), transmiterii mesajelor pe interfețe standardizate specifice și elaborării documentelor de stat major intr-o manieră colaborativă și standardizată”.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, MApN vrea un sistem de comunicații modulare, cu mai multe interfețe, capabil să afișeze pentru mai mulți utilizatori imaginea câmpului de luptă (cu elevații, model altimetric al terenului etc.) și să permită comunicarea de informații, de alerte și de ordine criptate, pe care inamicul să nu le poată înțelege.

Aplicația de comandă și control trebuie să funcționeze cu Windows 10 și să fie compatibilă cu sistemele pe care le folosesc deja statele NATO, printre care și România. De asemenea, trebuie să permită comunicarea Forțelor Terestre cu toate celelalte categorii de trupe din Armata Română.

ADVERTISING

MApN nu vrea doar să i se livreze aplicația, ci are și solicitări legate de instalare, mentenanță și garanție.

Mai exact, furnizorul trebuie să ofere o sesiune de instruire de cel puțin 5 zile pentru minim 10 angajați MApN, care să învețe cum să instaleze și să folosească software-ul.

În plus, alte 20 de persoane trebuie să învețe – pe durata a minim 10 zile – sub supravegherea furnizorului, cum să folosească în situații reale sistemul de comandă și control.

Dacă, la un moment dat, aplicațiile nu mai funcționează, furnizorul are doar o zi la dispoziție să ofere Trupelor Terestre o soluție alternativă de urgență și 5 zile pentru o soluție alternativă definitivă.

ADVERTISING

MApN vrea să cumpere toate licențele pentru acestă aplicație de la un singur agent economic. Și vrea să încheie cu acesta un contract pe 2 ani pentru care să achite cel mult 194.369.747 de lei (echivalentul a circa 40 de milioane de euro).

E o sumă importantă, dar pe care MApN consideră că e necesar să o cheltuiască pentru acest sistem de comunicații, în condițiile în care țara noastră e membră NATO și avem un război la graniță.

O investigație a New York Times a arătat că armata rusă, spre exemplu, a atacat Ucraina fără să aibă grijă ca toate comunicațiile sale să fie criptate.

Asta a dus la pierderi importante pentru Kremlin. Printre altele – după ce au interceptat comunicațiile dintre militarii ruși – ucrainenii au reușit să afle locul în care se aflau mai mulți lideri ai armatei Kremlinului, pe care, ulterior, i-au eliminat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇