Arborarea drapelului UE la Paris a provocat un scandal imens cu naționaliștii

Arborarea drapelului UE la Paris a provocat un scandal imens cu naționaliștii

Un drapel de mari dimensiuni al Uniunii Europene, care fusese arborat la Arcul de Triumf din la Paris, pentru a marca începutul preşedinţiei Franţei la Consiliul UE, a fost dat jos, noaptea trecută. Palatul Elysee susţine că drapelul a fost dat jos conform programului normal, însă extrema dreaptă revendică „o victorie patriotică”, notează AFP.

„Drapelul european a fost dat jos noaptea, conform programului”, a precizat Elysee, adăugând că era prevăzut ca drapelul să fie arborat la 31 decembrie şi 1 ianuarie pentru a marca startul preşedinţiei franceze a Consiliului UE.

ADVERTISING

Mai multe obiective din Franța, printre care și Turnul Eiffel, au fost iluminate în culorile UE, pentru a marca startul preşedinţiei franceze a Consiliului UE, dar se pare că arborarea acestui drapel autentic la Arcul de Triumf i-a deranjat pe naționaliști, care l-au văzut ca pe o insultă la adresa militarilor francezi căzuți în războaie.

ADVERTISING

Marine Le Pen a salutat însă „o frumoasă victorie patriotică”, adăugând că „guvernul a fost obligat să dea jos drapelul Uniunii Europene de la Arcul de Triumf”. „Mulţumim pentru mobilizarea masivă a tuturor celor care iubesc Franţa”, a precizat Le Pen.

Sâmbătă, Le Pen anunţa că va depune un apel la Consiliul de Stat pentru susspendarea „acestui veritabil atentat la identitatea Patriei noastre”.

Alţi reprezentanţi ai extremei dreapta, Eric Zemmour şi Valerie Pecresse, au criticat de asemenea prezenţa drapelului UE la Arcul de Triumf, susţinând că acesta l-a înlocuit pe cel al Franţei.

ADVERTISING

Eric Ciotti, adversar al lui Pecresse la alegerile primare ale dreptei, l-a calificat pe Macron drept „preşedinte dezrădăcinat”, care „nu iubeşte Franţa”.

Clement Beaune, secretar de stat pentru Afaceri Europene, a reacţionat duminică acuzând opoziţia că minte. „Nu am retras drapelul francez. Acesta apare la toate marile ceremonii, singur. Drapelul european a fost pus într-un loc în care nu era nimic”, a afirmat el.

„Guvernul nu are nicio lecţie de primit de la doamna Le Pen, de la domnul Zemmour sau de la doamna Pecresse”, a adăugat oficialul.

Întrebat dacă guvernul a grăbit luarea drapelului în faţa criticilor, o sursă guvernamentală a declarat pentru AFP că acest lucru nu este adevărat şi că era prevăzut din start ca drapelul să fie arborat la Arcul de Triumf doar în 31 decembrie şii 1 ianuarie.

La 1 ianuarie 2022, Franţa a preluat, pentru a 13-a oară, mandatul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇