Arafat răspunde criticilor care spun că „pompierii au fost aruncați în foc” la Crevedia: Oameni care au stat pe margine și au mâncat semințe. Minciuni spurcate

Arafat răspunde criticilor care spun că „pompierii au fost aruncați în foc” la Crevedia: Oameni care au stat pe margine și au mâncat semințe. Minciuni spurcate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat, a răspuns celor care au criticat intervenţia pompierilor în cazul incendiului şi exploziilor de la Crevedia. El a explicat că la orice intervenţie pompierii îşi asumă un risc, iar în acest caz, dacă pompierii nu ar fi intervenit, numărul civililor victime ale incendiului ar fi fost mai mare.

„Asta este cea mai deplasată exprimare, că ”aţi aruncat pompierii în foc, pompierii nu trebuiau să intervină”. Pompierii sunt pompieri, cuvântul pompieri se leagă de foc. Pompierul, da, trebuie să îl protejăm, trebuie să îi protejăm viaţa, pentru asta are echipamente de protecţie, pentru asta are instruire, dar nu există risc zero. Dacă vreau risc zero, înseamnă că nu mă duc la niciun caz.

ADVERTISING

Dar a pus cineva întrebarea: dacă pompierii nu acţionau şi nu răceau cisternele cu anumite riscuri, pe ”care le-am scăzut introducând roboţi, etc., a pus cineva întrebarea oare ce fel de explozie putea să fie explozia a doua? Poate că erau două-trei cisterne deodată, poate să fie perimetrul mult mai mare. A pus cineva întrebarea, de ce la a doua explozie, doar pompieri au fost afectaţi, niciun civil? Asta e datorită pompierilor, datorită şi faptului că a fost o insistenţă mare, inclusiv din partea mea, fără lipsă de modestie, inclusiv când am ajuns la faţa locului şi m-au auzit colegii voştri jurnalişti toţi, insistând la a scoate toţi civilii din zonă.

ADVERTISING

Deci toate aceste aspecte, comentându-le după, la rece, de către oameni care au stat pe margine şi au comentat şi au mâncat seminţe, poate, la televizor, asta nu înseamnă că ei au dreptate. Noi auzim nişte comentarii care pur şi simplu ne lasă blocaţi şi încercăm înţelegem cum pot să scoată astfel de inepţii zicând că ”Pompierii s-au aruncat în foc, pompierii au fost aruncaţi în foc, pompierii nu trebuiau să intervină””, a afirmat Raed Arafat în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă, de Prima Tv.

Comentând imaginile cu pompierii care alergau în momentul producerii celei de-a doua explozii, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că „este normal ca pompierii să se ferească”, aceasta fiind „o reacţie normală, a unui om”.

ADVERTISING

”Minciuni spurcate”

Acesta a dat noi detalii legate de ce s-a întâmplat la Crevedia. Conform lui Arafat, pompierii au aflat abia la momentul în care au ajuns la faţa locului că pe amplasamentul respectiv mai sunt alte cisterne. Totodată, după izbucnirea incendiului opt locuinţe ale localnicilor riscau să fie afectate imediat, iar sute de oameni au fost evacuaţi, a mai povestit Arafat.

Arafat reclamă „foarte multe minciuni”, unele „minciuni spurcate”, legate de intervenţie, inclusiv faptul că un pompier ar fi suferit arsuri pentru a-l salva pe şeful DSU din incendiu. El mai spune că nu există niciun pompier mort în urma exploziei de la Crevedia, unii dintre pompierii răniţi au fost externaţi iar ceilalţi sunt în stare stabilă.

Totodată, Arafat explică faptul că pompierii beneficiază de echipamente de protecţie, el susţinând că „nu are dreptate cel care spune că nu sunt echipamente”.

„Am fost atacaţi pe echipamentele de protecţie. S-a dorit să se arate că în România nu s-au cumpărat echipamente de protecţie, că echipamentele de protecţie nu sunt bune. Staţi un pic! Numai în ultimii trei-patru ani au fost cumpărate 30.000 de echipamente de protecţie, specifice incendiilor, Nomex, pe care le îmbracă pompierii şi care limitează expunerea la foc. Și au fost cumpărate aproape 20.000 de căşti, numai anul ăsta, 2023, şase mii de căşti noi au fost distribuite la pompieri.

Să vii şi să spui că ţara nu cumpără echipamente de protecţie este fals. S-au cumpărat în ultimii ani şi s-au cumpărat cantităţi foarte importante de echipamente de protecţie”, a afirmat Raed Arafat, comentând reacţiile care au apărut după exploziile de la staţia GPL de la Crevedia, referitoare la intervenţia pompierilor şi la calitatea echipamentelor acestora.

Acesta a explicat că inclusiv maşinile primite şi unele dintre containerele de logistică sunt dotate cu astfel de echipamente de protecţie pentru forţele de intervenţie.

„Deci nu are dreptate cel care spune că nu sunt echipamente. Acolo au fost peste o sută, o sută şi ceva de pompieri, două sute de pompieri. Au fost deteriorate, am primit raportul, vreo opt căşti, zece căşti, dar deteriorarea lor, în mare parte este externă, s-a schimbat culoarea, erau foarte aproape de flamă, un vizor de cască s-a deteriorat, poate era foarte aproape de flamă, dar nimeni nu se întreabă: oare cei care purtau căştile au păţit ceva sau erau protejaţi de căşti?”, mai spune Arafat, care compară căştile de protecţie şi echipamentele purtate de pompieri cu autovehiculele performante, care se pot deteriora, dar protejează pasagerii.

Acesta a explicat că, atunci când se fac achiziţii de echipamente, acestea sunt verificate pentru a fi omologate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇