Aoleu, murim! Frica se plimbă încă în voie pe străzile din Crevedia - Reportaj Foto - Video

O bombă cu ceas a explodat la 30 de kilometri de București, ucigând doi oameni, rănind zeci de angajați ai MAI și distrugând opt case.

La 72 de ore de la explozii, drumul național era încă închis, iar pompierii se luptau să îndepărteze pericolul.

În depozitul GPL, aflat în proprietatea unui lider PSD, se aflau, în același timp, cel puțin opt cisterne pline.

În mod frecvent, acolo se făceau manevre cu combustibil. Se descărcau mașinile de transport, gazul fiind transferat în recipiente mai mici, livrat, apoi, către stații, au declarat mai mulți locuitori din comună.
Aoleu, murim! Frica se plimbă încă în voie pe străzile din Crevedia - <span style="color:#990000;">Reportaj Foto - Video</span>

Primele mașini de pompieri au venit după 40 de minute, a povestit Ionuț Vânturiș, 43 de ani, pentru Spotmedia.ro. 

Bărbatul se afla exact la 1,2 kilometri de depozitul ilegal de GPL, măsurați de fiica lui cu o aplicație de fitness. Muncea. E proprietarul unei mici șaormerii, aflate pe partea dreaptă a drumului național, pe sensul de circulație dinspre București. Sâmbăta seara avea multă treabă. Sunt mulți localnici care vin să mănânce și să mai stea de vorbă acolo sau „cumpără pentru acasă”.

CrevediaExplozieInfografie

La 72 de ore de le explozii, locuitorii comunei Crevedia, aflată la 30 de kilometri de București, sunt încă în stare de șoc.

În magazine, la terase, pe stradă, oamenii nu vorbesc decât despre nenorocirea care a zguduit liniștita comună de la marginea capitalei.

„Cred că pompierii din Buftea au ajuns primii, dar după ceva vreme. Tot atunci a venit și o mașină de poliție. S-au dus direct către incendiu”, a mai spus Ionuț Vânturiș.

Prima dată, localnicii au văzut ridicându-se spre cer un fum negru, gros. Apoi, își amintesc ei, s-au auzit între 20 și 30 de mici explozii.

VIDEO. Depozitul ilegal de combustibil a fost distrus de incendii și explozii. O cisternă e răcită cu apă de pompieri ca să nu sară în aer – Sursa: Spotmedia.ro

ADVERTISING

„Cred că erau cauciucurile mașinilor, rezervoare de benzină. O dată la câteva minute se auzea o bubuitură. Oamenii au ieșit din case. Mulți se îndreptau spre locul incendiului, să vadă ce s-a întâmplat, voiau să ajute. În jurul orei 7 seara a avut loc prima explozie”, își amintește proprietarul șaormeriei.

Un bazar imobiliar

Crevedia, deși se află în județul Dâmbovița, e aproape legată de Buftea, ultimul oraș din Ilfov, cum mergi din București spre nord-vest, către Târgoviște. 

Localitatea arată, mai degrabă, sărăcăcios, fiind diferențe vizibile față de surorile bogate din vecinătate.

Pe marginea șoselei aglomerate sunt înșirate depozite de materiale de construcții, magazine de cruci din beton, stații GPL, hangare ale unor firme și terase. 

KODAK Digital Still Camera
CASE DE VACANȚĂ. O comună, văzută de locuitorii Capitalei ca o oportunitate imobiliară, a devenit o bombă cu ceas care a explodat - Foto: Spotmedia.ro

În ultimii ani, au apărut și câteva supermarketuri ale rețelelor mari care operează în România.

Crevedia, multă vreme, a fost pentru locuitorii Bucureștiului ce doreau să-și construiască o casă în afara orașului o posibilitate atrăgătoare, prețurile terenurilor fiind mult mai mici în comparație cu cele din Mogoșoaia și Buftea.

În timp, comuna cu aproape 8.000 de locuitori a devenit un fel de bazar în care se amestecă vechile case sărăcăcioase cu unele noi, construite după gusturile îndoielnice ale proprietarilor, dar și blocuri, clădiri de birouri, dintre care multe zac abandonate în lipsă de clienți.

Punctul de lucru al companiei Flagas, afacerea lui Ion Doldurea, primarul PSD al orașului Caracal, se află pe partea stângă a șoselei, pe sensul de mers dinspre București, aproape de ieșirea din localitate.

„În jur de opt autocisterne cu gaz aveau loc în acel depozit. De vreo doi ani, oamenii nu-și mai umpleau buteliile de acolo, dar frecvent se încărcau și se descărcau cisterne”, a povestit Ionuț Vânturiș pentru Spotmedia.ro.

CrevediaMartor
ȘAORMA CREVEDIA. Ionuț Vânturiș, 43 de ani, în fața magazinului său, aflat la 1,2 kilometri de locul exploziilor - Foto: Spotmedia.ro

Am lăsat totul baltă și am fugit

La ora 19.02, la scurt timp după prima explozie, în Crevedia a căzut curentul. Pana a ținut până în jurul orei opt.

Câteva zeci de mașini de pompieri, de poliție și salvări ajunseseră deja la fața locului. 

Din discuțiile cu martorii a reieșit că pompierii au fost conștienți că se pot produce noi explozii și au păstrat o distanță de siguranță de o sută de metri de focarul incendiului.

Au folosit câțiva roboți comandanți de la distanță, trimiși să îndepărteze cisternele unele de altele pentru a nu se produce o explozie în lanț. Au reușit acest lucru, dar n-au putut evita puternica deflagrație de la ora 21.50.

CrevediaSat5-2
CREVEDIA. Teama n-a dispărut din localitate după incendii și cele două explozii de la depozitul ilegal de combustibil - Foto: Spotmedia.ro

„Am strigat <Aoleu, murim> și am fugit din magazin”, și-a amintit Mădălina, soția lui Ionuț Vânturiș. Se afla la casa de marcat. Tocmai se pregătea să încaseze niște bani de la un client.

„Efectiv, am lăsat totul baltă și am fugit. Am ieșit afară. Tremuram și nu mai puteam să respir. M-am speriat foarte rău”, a povestit femeia, marcată încă de cele întâmplate.

În acea seară, Mădălina a experimentat mai multe atacuri de panică. N-a dormit toată noaptea, a luat magneziu, vitamine, dar n-a reușit să se liniștească. Și acum, la trei zile de la eveniment, nu e convinsă că amenințarea a trecut.

Un pericol mortal stăpânește locul

Clădirea e neagră, iarba, copacii și buruienile, de asemenea. Ferestrele sunt niște guri întunecate și știrbe, iar o parte din ziduri s-au năruit sub suflul exploziilor.

Lângă clădire, un evantai de apă strălucește în razele fierbinți ale unui soare necruțător de august. 

De la distanță, pare că un grădinar excentric și-a propus să readucă la viață un teritoriu sfârtecat de război. 

KODAK Digital Still Camera
PERICOL. Cisterna din depozitul ilegal de GPL, răcită ca să nu se producă o nouă explozie - Foto: Spotmedia.ro

Picăturile cad, însă, pe cocoașa de metal fierbinte a unei cisterne aflate în apropiere de clădirea prăbușită. 

Apa e împrăștiată cu presiune dintr-un furtun al pompierilor care încearcă să răcească cisterna, o adevărată bombă nedetonată. Vraja s-a risipit. Un pericol mortal încă stăpânește locul.

La 72 de ore de la exploziile care au zguduit Crevedia, amenințarea unei noi catastrofe nu a fost îndepărtată. Poliția a creat un cordon de siguranță pe o rază de un kilometru. 

Mașini cu girofaruri veghează la fiecare intersecție chiar și pe drumurile lăturalnice, pentru a nu lăsa oamenii să se apropie.

Mirosul de gaz ars nu s-a răspândit, plutește încă în aer, iar miriștile din jurul depozitului sunt negre, semn că incendiul a ajuns la sute de metri depărtare de epicentrul exploziei.

Cauza dezastrelor nesfârșite

În cea de a doua deflagrație, o cisternă a zburat prin aer până pe partea cealaltă a drumului, lovind o casă și ucigând un cuplu de persoane în vârstă. Bărbatul a făcut infarct, văzându-și soția arzând. Nu au mai putut fi salvați.

„Eram în mijlocul șoselei și am văzut cum s-a ridicat cisterna în aer”, a povestit Ionuț, proprietarul șaormeriei. „Au ars opt case”, a adăugat el.

KODAK Digital Still Camera
DRUM BLOCAT. Traficul de pe DN 1A e deviat pe o stradă laterală, în timp ce pompierii își continuă intervenția la 72 de ore după prima explozie - Foto: Spotmedia.ro

Cei care locuiesc la o distanță mai mare de 200 de metri de locul exploziilor au fost lăsați de autorități să se întoarcă la gospodăriile lor, dar sunt încă oameni care dorm prin vecini.

„Acum nu știu ce să fac. Am deschis de patru luni. Afacerea merge destul de bine, dar mă tem de ce-o să fie în continuare. Ați văzut câte stații GPL sunt în Crevedia?”, a întrebat Mădălina cu o privire temătoare.

Și, într-adevăr, situația e complicată. În comună nu există rețea de gaze, iar oamenii folosesc butelii. Doar pe marginea drumului național sunt amenajate trei stații GPL care nu fac parte din spațiile omologate ale unor benzinării.

În urma incendiului și a exploziilor din Crevedia, au fost spitalizate 58 de persoane, două au decedat, iar câteva sunt în stare gravă, fiind transportate în străinătate. 43 de răniți fac parte din rândul forțelor de pompieri și polițiști care au intervenit în prima linie, la fața locului.

Sunt 37 de grade Celsius. Asfaltul încins aruncă valuri de căldură în aer. Patru polițiști stau de vorbă în fața unui automobil alb, pus de-a curmezișul șoselei. 

În zare, la peste un kilometru se văd mașinile roșii de pompieri. La cârciuma din colț oamenii fumează și beau bere, discutând despre eveniment. Sunt momente în care traficul se sugrumă din cauza traseului care scoate vehiculele de pe șoseaua națională, aruncându-le pe un drum secundar, îngust și prăfuit.

Tragedia de la Crevedia le-a reamintit din nou românilor, pentru a câta oară, că trăiesc într-o țară în care se moare ușor, corupția oamenilor politici fiind principala cauză a unei serii nesfârșite de dezastre.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇