Mai poartă angajații mască în birou? Prefectul Capitalei zice că nu, premierul îl contrazice. Un ordin al ministrului Sănătății s-a schimbat peste noapte

Mai poartă angajații mască în birou? Prefectul Capitalei zice că nu, premierul îl contrazice. Un ordin al ministrului Sănătății s-a schimbat peste noapte

Angajatorul este cel care va decide dacă angajații mai sunt obligați să poarte sau nu mască în birou, în condițiile în care toți angajații sunt vaccinați anti-Covid, a declarat, sâmbătă, prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Întrebat la finalul şedinţei Comitetului municipal pentru situaţii de urgenţă, cum se procedează la locurile de muncă, acolo unde toţi angajaţii dintr-un birou sunt vaccinaţi, prefectul Alin Stoica a răspuns că decizia aparţine fiecărui angajator, în urma consultării cu medicul de medicina muncii. 

ADVERTISING

„Este decizia proprie a fiecărui operator, sau a fiecărui angajator. Prin medicul de medicina muncii se pot stabili aceste reguli, intern, de către fiecare angajator în parte”, a declarat Alin Stoica.

Acesta a menţionat cum se va proceda în instituția pe care o conduce.

„Încă nu am stabilit, dar vom stabili că acolo unde într-un birou sunt toate persoanele vaccinate nu se va purta mască”, a adăugat prefectul.

UPDATE:

Prezent sâmbătă seara la spectacolul-pilot de la Teatrul Național București, premierul Florin Cîțu a precizat că nu există în acest moment o decizie privind renunțarea la masca de protecție în birouri și că o decizie în acest sens va fi luată după 1 iunie.

ADVERTISING

El a mai spus că anunțul prefectului Capitalei poate să fie „o scăpare”.

”Încă nu este o decizie clară. După 1 iunie vom lua această decizie, când vor fi discutate și aprobate și alte măsuri de relaxare. Deocamdată, cu mască la locul de muncă, la interior, acest ordin va fi modificat, după 1 iunie discutăm de alte modificări”, a precizat Cîţu.

Modificări peste noapte la un ordin al ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii a emis vineri un ordin, care modifică un alt ordin din mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

ADVERTISING

Una dintre prevederile introduse în urma modificării este că, în funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii de la obligativitatea purtării măştii, una dintre acestea fiind situaţia în care ”angajatul este singur în birou/toate persoanele din birou sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.

Sâmbătă, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă modificare, prin care este eliminată varianta în care se poate renunţa la mască dacă toate persoanele dintr-un birou sunt vaccinate, rămânând doar cea în care angajatul este singur în birou.  

Reamintim că, sâmbătă, Comitetul local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti a decis că masca de protecție trebuie purtată într-un perimetru de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, în cazul persoanelor care staţionează.

„Acum, în momentul acesta, în afară de perimetrul şcolilor nu avem alte propuneri”, a precizat prefectul.

Conform deciziei Executivului, începând cu data de 15.05.2021, se propune menţinerea portului măştii de protecţie, în spaţiile deschise, doar în staţiile pentru transportul în comun, pieţe, târguri şi zonele în care sunt desfăşurate mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfăşurării acestora, precum şi alte zone cu potenţial de aglomerare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇