Un model la scară reală care reproduce Arca lui Noe este expus în curtea unui muzeu din Kentucky pentru a le demonstra vizitatorilor că teoria evoluției este falsă, iar americanii se îmbulzesc să îl vadă.
Mult-prea credincioşii stau la coadă ca să poată vizita spectaculoasa replică a ambarcațiunii construite de Noe pentru a salva vietățile din fața potopului, conform versiunii biblice.
Parcul tematic creaționist Ark Encounter și Muzeul Creației au expus această construcție impresionantă din lemn ca o demonstrație că Dumnezeu a creat Pământul în șase zile, în urmă cu 4.000 de ani î.Hr., iar dinozaurii nu au dispărut acum 65 de milioane de ani, conform teoriilor științifice.
Vizitatorii expoziției reflectă divizarea politică adâncă în preajma alegerilor intermediare din Statele Unite, creaționiștii situându-se de regulă în tabăra republicană în chestiuni sensibile precum avortul sau drepturile minorităților sexuale, notează France 24.
Muzeul s-a deschis în 2007 în Petersburg, Kentucky, și este finanțat prin donații și susținut de Answers in Genesis, un grup creaționist.
La 70 de kilometri distanță, în Williamstown, funcționează din 2016 parcul tematic Ark Encounter, care reproduce Grădina Edenului. Aici tronează ambarcațiunea uriașă care reproduce Arca lui Noe, cu o lungime de 150 de metri, 15 metri înălțime și 25 de metri lățime.
Biletul pentru ambele obiective turistice costă 85 de dolari, iar expozițiile nu duc lipsă de vizitatori - aproximativ un milion de persoane vin aici în fiecare an, copiii fiind atrași de tiroliană și de grădina zoologică.
Pentru adulți, însă, Arca lui Noe reprezintă un element care le definește credința, dar și convingerile politice conservatoare.
Amestecul dintre religie, activism și divertisment este evident la muzeul Grădina Edenului. După ce trec pe lângă un peisaj bucolic în care îi pot vedea pe Adam și Eva, vizitatorii ajung într-o sală de proiecție în care sunt prezentate imagini alb-negru din timpul Holocaustului, cu dependenți de droguri și atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Mesajul e întărit de literele mari: "Respingerea cuvântului Domnului duce la corupție".
Potrivit lui Adam Laats, istoric la Universitatea Binghamton, din New York, există o legătură între conservatorii din nucleul dur de votanți ai lui Donald Trump și cei mai înfocați adepți ai creaționismului.
Un sondaj Gallup realizat în 2009 a arătat că 40% din americani cred că Dumnezeu a creat omul în urmă cu mai puțin de 10.000 de ani. Conform altor sondaje care au inclus întrebări mai detaliate, aproximativ 15% din americani resping teoria evoluției.
T.D.