Invazia lui Putin crește cheltuielile militare: Piaţa rachetelor şi a bombelor nucleare va creşte cu 73% până în 2030

Invazia lui Putin crește cheltuielile militare: Piaţa rachetelor şi a bombelor nucleare va creşte cu 73% până în 2030

Piaţa globală a rachetelor şi bombelor nucleare ar urma să depăşească 126 de miliarde de dolari în zece ani, în creştere cu aproape 73% faţă de nivelul din 2020, deoarece agresiunea rusă din Ucraina stimulează cheltuielile militare, potrivit unui raport realizat de Allied Market Research.

Valoarea pieţei ar creşte cu 72,6% faţă de estimarea de aproape 73 de miliarde de dolari realizată de compania de cercetare din Portland pentru 2020 , când întârzierile cauzate de Covid-19 şi realocarea fondurilor pentru a sprijini criza de sănătate ”au afectat grav” sectorul apărării, transmite Reuters.

ADVERTISING

O creştere a conflictelor geopolitice şi a bugetelor militare mai mari ar mări probabil cifra cu o rată anuală compusă de 5,4% până în 2030, se arată în raport.

Preşedintele american Joe Biden a cerut săptămâna trecută un buget record de apărare naţională în timp de pace, care să acorde prioritate modernizării ”triadei” sale nucleare de submarine cu rachete balistice, bombardiere şi rachete terestre.

Raportul anticipează că cererea pentru focoase nucleare mici, care pot fi desfăşurate cu uşurinţă prin intermediul aeronavelor şi rachetelor terestre, ar alimenta o creştere mai rapidă în aceste segmente, deşi rachetele balistice lansate pe submarin (SLBM) au reprezentat un sfert din piaţă în 2020.

ADVERTISING

În timp ce America de Nord a dominat mai mult de jumătate din piaţa globală în 2020, raportul estimează că cea mai rapidă creştere va veni din regiunea Asia-Pacific, din iniţiativele Indiei, Pakistanului şi Chinei de a-şi consolida arsenalele nucleare.

”Cu toate acestea, tratatele şi consorţiile internaţionale descurajează testarea nucleară. Acest lucru împiedică creşterea pieţei”, a spus firma într-un rezumat al raportului.

Acesta mai anticipează că influenţa în creştere a tratatelor de proliferare non-nucleară şi a eforturilor naţionale ar trebui să crească numărul de focoase aflate în depozit sau care aşteaptă dezmembrarea.

ADVERTISING

Cu toate acestea, armele active au reprezentat ”partea leului” – mai mult de două treimi – din piaţă în 2020, arată raportul, datorită investiţiilor în arsenale nucleare şi achiziţiilor de noi focoase.

Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Statele Unite au emis la începutul anului o declaraţie comună în care spuneau că nu ar putea exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta trebuie evitat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇