Un proces de defăimare împotriva lui Aleksei Navalnîi a început vineri, la Moscova, în prezenţa opozantului politic rus – la câteva zile după ce a fost condamnat la aproape trei ani de închisoare -, în care acesta este acuzat de faptul că a difuzat informaţii ”mincinoase” şi ”injurioase” despre un fost combatant din al Doilea Război Mondial.
Aleksei Navalnîi a luat parte la audiere dintr-o cutie de sticlă, rezervată deţinuţilor, a constatat un jurnalist AFP la faţa locului.
Viralul zilei: Navalnîi îi desenează o inimioară soției, din boxa condamnaților
Opozantul anticorupţie este acuzat de faptul că a difuzat informaţii ”mincinoase” şi ”injurioase” despre un veteran din al Doilea Război Mondial, care a apărut într-un clip din campania din vară în vederea unui referendum prin care Vladimir Putin şi-a consolidat puterea.
Putin rămâne la Kremlin până în 2036. Principalele efecte ale noii constituții. Ce înseamnă pentru România?
Navlanîi i-a catalogat pe cei care luau cuvântul în această înregistrare video, inclusiv pe veteran, drept o ”ruşine a naţiunii” şi drept ”trădători”.
Opozantul, care riscă cel puţin o amendă usturătoare, dacă nu o condamnare la închisoare, denunţă un proces politic.
Inamicul jurat al Kremlinului, un avocat în vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost condamnat marţi la doi ani şi opt luni de închisoare pentru că a încălcat un control judiciar datând din 2014.
Condamnarea lui Navalnîi pecetluiește viitorul politic al lui Vladimir Putin. Ce urmează pentru Rusia?
El acuză autorităţile de faptul că vor să-l reducă la tăcere, după ce a supravieţuit, în vară, unei tenatative de otrăvire cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o tentativă de asasinat de care îi consideră vinovați pe Vladimir Putin şi FSB-ul.
Arestarea opozantului rus, la 17 ianuarie, la întoarcerea în ţară după cinci luni de convalescenţă în Germania, a condus la manifestaţii reprimate în întreaga ţară şi la peste 10.000 de arestări, un record în ultimii ani.
Joi, opozantul şi-a îndemnat susţinătorii ”să-şi depăşească frica” şi să elibereze Rusia ”de hoţi”.
Însă echipa sa nu a îndemnat la noi manifestaţii imediat.
Cazul opozantului este evocat vineri, într-o întâlnire între şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi omologul său rus Serghei Lavrov.
Citește și: