Primul summit virtual Joe Biden - Xi Jinping UPDATE A fost „o întâlnire constructivă și productivă”

Primul summit virtual Joe Biden - Xi Jinping <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> A fost „o întâlnire constructivă și productivă”

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au început, luni, un summit virtual mult aşteptat, liderul de la Casa Albă subliniind necesitatea unor garanţii pentru a se evita conflictul dintre cele două ţări, în timp ce liderul chinez a pledat pentru o comunicare mai bună.

Biden and Xi Jinping hold virtual meeting

United States President Joe Biden and Chinese President Xi Jinping have begun their virtual meeting.Read the full story at www.skynews.com.au

Publicată de Sky News Australia pe Luni, 15 noiembrie 2021



„Concurenţa dintre cele două ţări nu trebuie să se transforme într-un conflict, intenţionat sau nu”, a asigurat reşedintele Joe Biden, aceste discuţii la nivel înalt având loc pe măsură ce se acumulează litigiile între Washington şi Beijing în legătură cu Taiwanul, dar şi cu alte subiecte, precum chestiunile comerciale şi drepturile omului, transmite AFP.

ADVERTISING

"China şi Statele Unite trebuie să îşi îmbunătăţească comunicarea şi cooperarea", a afirmat preşedintele Xi Jinping, care s-a declarat bucuros să îl vadă pe "vechiul său prieten" pentru prima dată prin videoconferinţă, cele două conversaţii anterioare desfăşurându-se telefonic.

"Sunt gata să lucrez cu dumneavoastră", a continuat preşedintele chinez.

Conversaţia dintre cei doi lideri, care a început la 19:45, ora Washingtonului (00:45 GMT marţi) ar putea dura "câteva ore", precizase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Însă atât la Washington, cât şi la Beijing, aşteptările privind rezultatul acestor discuţii sunt temperate, nefiind vorba de rezultate concrete, a avertizat Casa Albă.

ADVERTISING

UPDATE: Summitul virtual s-a încheiat după trei ore

Primul summit virtual faţă în faţă dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul chinez Xi Jinping s-a încheiat după trei ore, potrivit presei de stat chineze.

Biden a spus că ambele ţări au responsabilitatea de a se asigura că rivalitatea lor nu ajunge să devină „un conflict deschis”.

Discuţiile au fost cele mai importante pe care ambii lideri le-au avut de când Biden a preluat funcţia în ianuarie, scrie BBC.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a descris întâlnirea drept „constructivă şi productivă”, adăugând că a ajutat la „sporirea înţelegerii reciproce”.

ADVERTISING

Cum a decurs summit-ul

Întâlnirea a început cu ambii lideri salutându-se, Xi arătându-se încântat să îl vadă pe „vechiul prieten” Biden.

De cealaltă parte, potrivit Reuters, Biden a spus: „Poate că ar trebui să încep mai oficial, deşi noi nu am fost atât de formali unul cu celălalt”.

El a adăugat că au „comunicat mereu unul cu celălalt foarte onest” şi că „niciodată nu am plecat gândindu-ne ce credea celălalt”.

Xi a afirmat că cele două ţări trebuie să îşi îmbunătăţească felul în care comunică şi să facă faţă provocărilor împreună.

El a mai declarat că o relaţie sănătoasă între China şi SUA este necesară pentru a aborda provocările globale, precum schimbările climatice şi Covid-19, a relatat presa chineză.

Biden a mai spus că cele două părţi trebuie să se asigure că rivalitatea lor nu ajunge la conflict.

„Credem - iar noi am discutat despre asta - că toate ţările trebuie să urmeze aceleaşi reguli, şi Statele Unite îşi vor apăra mereu interesele şi valorile şi ale aliaţilor şi partenerilor”, a adăugat el. 

Aparent, acest comentariu a făcut referire la Taiwan, subiect de tensiune între cele două ţări - Beijingul e de părere că insula îi aparţine, în timp ce conducerea de la Taipei susţine că este un stat suveran.

Statele Unite s-au exprimat în ultimii ani în favoarea insulei, iar cel mai recent, luna trecută, Biden a spus că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei.

A fost a treia oară când cei doi lideri au discutat, de când Biden a devenit preşedinte. Xi nu a părăsit China de aproximativ doi ani, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇