A ajuns la închisoare după ce a postat o memă cu un câine polițist

A ajuns la închisoare după ce a postat o memă cu un câine polițist

Un bărbat din China a fost reținut pentru nouă zile, după ce a postat o memă cu un câine îmbrăcat în polițist. Mema a fost considerată ofensatoare la adresa Poliției, iar incidentul a devenit viral pe Internet.

Bărbatul, pe nume Li, ar fi trimis mema pe rețeaua socială WeChat, într-un grup creat pentru ca oamenii să se plângă legat de măsurile locale de prevenție împotriva Covid 19 luate în ultima lună, informează mass media de stat, citată de CNN.

China menține politica zero Covid, în baza căreia autoritățile locale au impus carantinarea a întregi orașe și alte măsuri de urgență în ultimele săptămâni în încercarea de a reduce răspândirea virusului, dar și zero toleranță pentru cei care se opun într-un fel sau altul acestor măsuri.

ADVERTISING

Poliția din Qingtongxia, din regiunea Ningxia, a postat o captură de ecran a postării lui Li, dar ulterior a șters-o.

Li sent a meme showing a dog in a police hat, holding a police badge and pointing at the camera, according to state-run media.

Publicată de CNN pe Marţi, 2 noiembrie 2021

Ziarul de stat The Paper a publicat însă mai multe detalii despre incidentul care a provocat consternare în China, postat sub un hashtag care a strâns 170 de milioane de vizualizări. Mulți au protestat la adresa pedepsirii lui Li, argumentând că o glumă pe Internet nu poate fi un motiv suficient pentru a fi reținut de poliție.

Potrivit publicației, chinezul ar fi postat o memă în care un câine, cu caschetă de polițist, ține în mână o insignă de poliție și arată către cameră. Este o imagine comună care a mai fost folosită online până acum, sub diferite forme, fie cu o pisică, fie cu un personaj de desene animate care poartă o caschetă de polițist.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Turnat” de un membru al comunității

Sâmbătă seara, poliția locală a primit o informare din partea unui membru al comunității, prin care acesta se plângea că Li a publicat o imagine care ”insultă imaginea Poliției”, potrivit The Paper.

Poliția a demarat o anchetă în grupul alcătuit din peste 330 de membri. După ce a aflat că Li este ”nemulțumit de măsurile de prevenție” impuse în comunitatea sa, l-a chemat la sediul poliției unde a fost interogat și unde, într-un final, ”a mărturisit că a comis fapta ilegală de a insulta poliția”.

ADVERTISING

Poliția a considerat că acțiunile sale constituie o ofensă și ”provoacă probleme” și i-a dat drept pedeapsă nouă zile de detenție.

Publicația de stat a lăudat eforturile autorităților de a stăpâni răspândirea virusului și a explicat că departamentul de poliție din regiunea Qingtongxia ”respectă politica zero toleranță și pedepsește conform legislației pentru a apăra autoritatea și demnitatea poliției”.

Chinezii încep să nu mai suporte politica zero Covid

China are unele dintre cele mai stricte măsuri împotriva răspândirii virusului Covid, inclusiv restricții de călătorie, lockdown-uri ad-hoc și testare în masă. Asta spre deosebire de alte țări asiatice care învață să conviețuiască cu virusul după implementarea vaccinării în masă.

Măsurile, deși populare în țară, au început să trezească ici-colo reacții de rezistență pe măsură ce numărul de cazuri de covid începe să crească.

Doi cetățeni au fost reținuți în octombrie, după ce au încercat să escaladeze gardurile folosite pentru a carantina comunitatea în care locuiesc. Chiar și pe rețelele sociale, unii chinezi au început să se plângă de povara de a fi în lockdown pe perioade lungi, dar și de pagubele pe care aceste măsuri le provoacă la nivel economic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇