Ucraina a rezistat eroic și în cea de-a 45-a zi de război, în timp ce trupele ruse se regrupează în regiunea Donbas, în estul țării. Cu cât se apropie ziua de 9 mai, cu atât crește presiunea pentru ca Putin să poată anunța o victorie, spun analiștii.
Orașul Odesa, aflat în sudul Ucrainei, intră în lockdown de sâmbătă seară, până luni seară, de teama unor noi atacuri cu rachetă din partea invadatorilor.
După ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers vineri la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski, însoțită de șeful diplomației europene, vedeta zilei de sâmbătă a fost premierul britanic Boris Johnson, care a făcut și el o vizită surpriză la Kiev.
Împreună cu ”prietenul său” Volodimir Zelenski, premierul britanic a luat la pas Kievul, a făcut planuri de ajutor financiar și militar, și a susținut o conferință de presă în care, din nou, a atacat foarte dur regimul de la Kremlin.
Comunitatea internațională și-a manifestat solidaritatea cu Ucraina adunând peste 10 miliarde de euro în cadrul evenimentului caritabil organizat online ”StandUpForUkraine”, la care a intervenit cu un mesaj și premierul român Nicolae Ciucă.
Atenție, însă, aparenta acalmie este falsă, spune ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, anticipând că săptămâna viitoare va aduce noi confruntări sângeroase pe fronturile deschise de ruși în Ucraina.
500 de copii au murit sau au fost răniți până acum în timpul invaziei declanșate de Vladimir Putin, iar bilanțul este unul provizoriu.
SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 9 aprilie, ziua 45 de război în Ucraina:
23:11 - Primarul din Harkov avertizează că rușii lansează proiectile prin intermediul parașutelor și le cere localnicilor să nu se apropie de ele.
23:05 - Centrala nucleară de la Cernobîl revine, treptat, sub control, dar senzorii de radiații nu funcționează încă (Video), fiind solicitat ajutorul experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
22:35 - ONU a realizat o hartă a migrației din Ucraina, după declanșarea invaziei rusești. Conform datelor oficiale, milioane de ucraineni au fost dizlocați de la casele lor:
22:30 - Canada anunță noi măsuri care să faciliteze sosirea pe teritoriul său a refugiaţilor ucraineni şi promite să vireze încă 100 de milioane de dolari canadieni (73,1 milioane de euro) pentru ajutor umanitar în Ucraina şi în ţările vecine, ridicând contribuția totală la 245 de milioane de dolari canadieni (179 milioane de euro).
Diaspora ucraineană din Canada este una dintre cele mai mari din lume. De la începutul anului, peste 12.000 de ucraineni au sosit în Canada, anunță autoritățile.
22:10 - Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, este de părere că Vladimir Putin ”are nevoie de o mică victorie măcar pentru a putea să treacă la negocieri”.
”Este o acalmie falsă. Se pare că în săptămâna viitoare vom vedea o nouă ofensivă care se va solda cu pierderi de vieţi omeneşti şi fluxuri migratorii mai mari”, a anticipat ministrul Apărării.
21:48 - Trupele rusești au lansat o nouă rachetă asupra unui cartier rezidențial din Harkov. Un crater de 5 metri s-a căscat la locul exploziei. Conform Ministerului pentru Situații de urgență, 7 persoane au fost scoase din locuințe și alte 8 au fost evacuate din zonă.
21:40 - Boris Johnson a vizitat câteva locuri importante din Kiev, însoțit de Volodimir Zelenski. ”Vom învinge, nu există altă cale”, a scris pe Facebook președintele ucreainean.
21:30 - Ministerul rus al Apărării a anunţat că militarii ruși au deschis focul asupra unei nave ucrainene cu care se încerca evacuarea comandanţilor batalionului Azov din oraşul Mariupol, informează Le Figaro.
Incidentul ar fi avut loc vineri seara, când forţele ruse au tras asupra unui vas ucrainean care a schimbat brusc direcţia şi a încercat să spargă blocada de la intrarea în portul Mariupol. Nava aflată sub pavilion maltez a luat foc, iar echipajul a anunţat că se va conforma cerinţelor Rusiei.
20:40 - Ucraina și Rusia au făcut un nou schimb de prizonieri. 12 militari și 14 civili s-au întors acasă, în Ucraina, informează AFP.
Anunțul a fost făcut cu ocazia vizitei surpriză făcute de Boris Johnson la Kiev.
20:00 - Campania ”Stand Up for Ukraine” a adunat peste 10 miliarde de euro din întreaga lume, iar Comisia Europeană a promis 1 miliard.
Cu acest prilej, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în limba engleză.
19:20 - Cel puţin 176 de copii au murit şi 324 au fost răniţi de la începutul războiului, a anunțat Parlamentul ucrainean, citând un bilanț provizoriu.
18:00 - 4.441.663 de refugiaţi ucraineni au fugit din ţară de când Rusia a invadat Ucraina, aproximativ 90% fiind femei şi copii, anunță Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).
De asemenea, instituțiile internaționale estimează că 7.1 milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina.
17:39 - Președintele Zelenski a declarat că Ucraina este ''totuşi pregătită'' să poarte convorbiri cu Rusia.
''Noi suntem pregătiţi să luptăm şi, în paralel, să căutăm căi diplomatice pentru a opri acest război. Avem în vedere un dialog în paralel'', a declarat Zelenski, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer, aflat în vizită la Kiev şi la Bucea.
17:35 - Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a declarat că toți cei responsabili pentru încălcări grave ale drepturilor omului, precum atacul asupra gării din oraşul ucrainean Kramatorsk, trebuie să fie traşi la răspundere.
17:18 - Maternitatea din Harkov s-a mutat în adăposturile de la subsol, de teama bombardamentelor rusești. Imaginile sunt copleșitoare:
17:10 - Premierul britanic Boris Johnson este la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Zelenski.
În zilele anterioare la Kiev au mai mers președintele Parlamentului European, șefa Comisiei Europene, șeful diplomației europene, precum și mai mulți premieri ai statelor membre UE.
16:45 - Rusia anunță că face exerciții militare de amploare în Kaliningrad, dar nu spune de ce și nici când a planificat aceste exerciții.
16:20 - Un eveniment online de amploare, #StandUpForUkraine, organizat în sprijinul persoanelor care au fost obligate să fugă din Ucraina și la care participă nume mari din toată lumea, a început la ora 16.00 (ora României) și poate fi urmărit AICI.
16:00 - YouTube a blocat televiziunea Duma TV, care transmite din camera inferioară a Parlamentului rus, decizie care a atras un răspuns indignat din partea oficialilor ruşi. Aceștia au amenințat cel mai popular serviciu de streaming din lume cu restricţii, ca măsură de retorsiune, relatează Reuters.
15:00 - Europarlamentarii USR Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, și deputații USR Diana Stoica și Filip Hăvărneanu au mers în diverse localități din Ucraina, printre care Kiev, Bucea, Irpin și Cernăuți, pentru a vedea cu ochii lor ororile războiului și pentru a afla cum pot ajuta autoritățile locale.
14:37: Ministrul ucrainean al Apărării acuză Rusia de comiterea unor crime de război în orașul Makariv, aflat în regiunea Kiev.
Primarul orașului a spus, vineri, că 132 de civili au fost uciși aici.
14:31: Cancelarul austriac Karl Nehammer a ajuns sâmbătă la Kiev, la puțin timp după ce și președinta Comisiei Europene a fost în Ucraina, pentru a-și arăta sprijinul.
14:20: Aproximativ un sfert din trupele ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt ”practic inoperabile”, în urma unor pierderi grele, precum şi din cauza logisticii şi întreţinerii slabe, potrivit unui oficial european, citat de CNN.
Rusia a organizat aproximativ 120 de grupuri tactice de batalion (BTG) în jurul Ucrainei înainte de invazie, a informat CNN la acea vreme. După şase săptămâni de război, aproximativ 29 dintre acestea sunt acum scoase din funcţiune, a mai spus oficialul european.
13:22: Acțiunile Rusiei arată ca niște crime de război, a afirmat Ursula von der Leyen, la plecarea din Ucraina.
Șefa Comisiei Europene a spus reporterilor: "Instinctul meu spune: dacă aceasta nu este o crimă de război, ce este atunci o crimă de război? Dar eu sunt medic prin formare și cei din justiție trebuie să investigheze cu atenție.
Putem vedea cu ochii noștri că au fost vizați civili, clădirile rezidențiale nu sunt ținte militare".
13:07: Soldații ruși care au preluat controlul asupra Cernobîl au arătat un "comportament lipsit de grijă" față de materialele radioactive, înainte de a se retrage, spun soldații ucraineni.
În pădurea din jur, una dintre cele mai contaminate zone din lume, rușii ar fi săpat tranșee, ducând astfel materiale radioactive pe tălpile lor.
11:51: Forțele ruse au distrus un depozit de muniţii de la Baza Aeriană Myrhorod din centrul Ucrainei, a informat, sâmbătă, agenţia de presă rusă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.
Un avion de luptă MiG-29 al forţelor aeriene ucrainene şi un elicopter Mi-8 au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra bazei din regiunea Poltava, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.
Două persoane au fost rănite în urma atacului, potrivit lui Dmitro Lunin, şeful administraţiei regionale.
10:52: Germania consolidează adăposturile subterane şi a început să-și mărească stocurile de criză în caz de război, a anunțat ministrul de interne al ţării, citat de Welt am Sonntag.
10:13: 176 de copii au fost uciși de trupele ruse, potrivit procurorului general al Ucrainei, și 324 de copii au fost răniți.
10:00: Aproximativ 30% dintre oameni au rămas în regiunea Lugansk și trebuie evacuați, pe fondul intensificării prezenței trupelor ruse în zonă, a anunțat guvernatorul Serhiy Gaidai, citat de Reuters.
09:55: Irina Vereshchuk, viceprim-ministru al Ucrainei, a anunțat că au fost agreate 10 coridoare umanitare, pentru a evacua, sâmbătă, civilii din zonele ocupate. Este inclus și un coridor pentru evacuarea oamenilor din Mariupol, scrie The Guradian.
09:17: Atacurile aeriene sunt așteptate să se amplifice în sudul și estul Ucrainei, afirmă ministrul britanic al Apărării, citat de BBC, în vreme ce trupele ruse continuă să țintească civili.
08:51: Trei autoturisme au explodat după ce au trecut peste minele terestre amplasate pe raza localităţii Borodianka de militarii ruşi, spune primarul oraşului, Gheorghi Ierko, citat de Agerpres. Acesta precizează că prezenţa minelor reprezintă, în momentul de faţă, cel mai mare pericol pentru populaţie.
07:59: Ucraina aşteaptă o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu ucidere a peste 50 de persoane.
"Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică la această crimă de război", a spus vineri preşedintele ucrainean în mesajul său video zilnic.
El a reiterat solicitările privind impunerea unui embargo energetic complet asupra Moscovei şi pentru ca băncile ruse să fie complet excluse din finanţele internaţionale.
07:16: Preşedintele Emmanuel Macron a declarat vineri că Franţa strânge dovezi despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina.
"Chiar şi cu măsurile maxime de precauţie pe care le iau" în calitate de şef al statului,"pot spune că acestea sunt crime de război ale ruşilor", a spus Emmanuel Macron pe reţeaua de socializare Brut, citat de AFP.
07:09: Cel puţin 50 de persoane, dintre care cinci copii, au fost ucise în atacul din gara din Kramatorsk, unde civilii se refugiau.
Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale din Doneţk, a spus că în atac a fost folosită o rachetă balistică Tochka-U.
06:55: Rusia și-a înlocuit comandatul operațiunilor din Ucraina cu un nou general, cu experiență în operațiunile din Siria, scrie BBC, generalul Alexander Dvornikov, comandantul districtului militar de sud al Rusiei, conduce acum invazia.
"Acest comandant are multă experienţă în operaţiunile ruseşti în Siria. Aşa că ne-am aştepta ca şi comanda şi controlul general să se îmbunătăţească", a afirmat sursa.
Până acum, Rusia a eșuat în a-și atinge obiectivele invaziei în Ucraina și nu a reușit să captureze orașe mari, ca Kievul, reorientându-se spre regiunea Donbas, din est.
Un oficial citat de BBC consideră că Rusia apasă pe accelerație, pentru a putea anunța un oarecare succes în 9 mai, când sărbătorește victoria din cel de-Al Doilea Război Mondial.
05:44: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să răspundă în termen de o săptămână la chestionarul Uniunii Europene, pentru a grăbi aderarea Ucrainei, transmite dpa.
"Guvernul nostru va pregăti răspunsurile calitativ şi foarte rapid, cred că într-o săptămână", a afirmat vineri seara preşedintele Zelenski în intervenţia sa video zilnică.
Aderarea la UE este un proces lung şi complicat. Chiar dacă Comisia va oferi o evaluare pozitivă, ar putea dura mult timp până la începerea negocierilor de aderare. Von der Leyen a promis totuşi un proces rapid vineri.