8 angajaţi de la Senat, anchetaţi într-un dosar cu adeverinţe false pentru credite la CAR

8 angajaţi de la Senat, anchetaţi într-un dosar cu adeverinţe false pentru credite la CAR

Mai mulţi angajaţi ai Senatului sunt anchetaţi într-un caz de eliberare de adeverinţe false pentru credite CAR.

Senatul a predat copiile unor adeverinţe de venit pentru opt consilieri şi consilieri parlamentari, necesare într-un dosar de urmărire penală cu fapte din 2015.

Secretarul general al Senatului, Mario Oprea, spune că a primit o ordonanţă de predare a acestor documente, din partea Inspectoratului de Poliţie Prahova.

”Singurul lucru pe care îl pot confirma este faptul că la Senat în data de 23 septembrie a venit o ordonanţă de predare a unor documente, din partea Inspectoratului de Poliţie Prahova, iar aceste documente au fost trimise încă de atunci”, a spus secretarul general al Senatului, el precizând că ”nu este vorba de nicio descindere DIICOT la Senatul României". 

ADVERTISING

Senatul a solicitat Parchetului Prahova să comunice dacă există calitatea de suspect şi dacă s-a dispus începerea umăririi penale în cazul vreunei persoane.

Până când nu va avea răspunsul Parchetului, Senatul nu poate suspenda niciun angajat din funcţie.

"Ca să avem şi noi amănunte legate de acest fapt, în 17 şi 25 octombrie, am transmis către IPJ Prahova şi către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova solicitări legate de acest dosar de urmărire penală in rem, pentru că avem nevoie de informaţiile următoare:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • dacă acele persoane au calitate de suspect
  • dacă s-a dispus începerea urmăririi penale, adică dacă s-a identificat şi fapta şi persoana.

În acele condiţii, noi putem aplica Legea 7/2006 privind Statutul funcţionarului public şi acea lege prevede şi sancţiuni. Vorbim de fapte care s-au petrecut în anul 2015", a precizat Mario Oprea pentru Agerpres.

Mai multe persoane sunt vizate, dar, pentru că faptele cercetate sunt începând cu 2015, unele şi-au încheiat contractul cu Senatul. Totuşi, opt sunt încă angajate ale Senatului. 

ADVERTISING

Oprea a menţionat, totodată, că unele persoane din listă nu au lucrat niciodată la Senat.

"Nu putem spune că au fost emise adeverinţe false. Nu noi constatăm acest lucru. Nu Senatul României, ci Poliţia constată dacă sunt false. Nouă ni s-au cerut copii după aceste adeverinţe şi le-am dat", a explicat el.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt cercetaţi opt angajaţi ai Senatului care sunt suspecţi pentru înşelăciune şi fals în declaraţii cu ocazia obţinerii de credite de la mai multe CAR-uri din ţară. Conform surselor citate, persoanele în cauză ar fi completat în mod necorespunzător, cu informaţii nereale, formularele tipizate necesare obţinerii acelor credite.

Tot azi am aflat că trei tineri au folosit 1.000 de buletine ale unor români care voiau să lucreze în Germania, ca să primească bonusuri la jocuri online


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇