139 de cetățeni afgani aflați sub protecția României au ajuns la București

139 de cetățeni afgani aflați sub protecția României au ajuns la București
Foto: Inquam Photos / George Calin

139 de cetățeni afgani, colaboratori ai trupelor române în Afganistan, bursieri sau categorii vulnerabile au ajuns, joi seara, în România, cu o aeronavă Tarom.

O parte din cetățenii afgani care au fost evacuați din Afganistan în urma demersurilor Celulei de criză interinstituționale convocate la data de 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a sosit în România astăzi, 9 septembrie, la bordul unei aeronave TAROM, la Baza 90 Transport Aerian, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Declarații de presă susținute de ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat MAI Bogdan Despescu

O parte din cetățenii afgani care au fost evacuați din Afganistan în urma demersurilor Celulei de criză interinstituționale convocate la data de 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu sosește în România astăzi, 9 septembrie, la bordul unei aeronave TAROM, la Baza 90 Transport Aerian. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliție Bogdan Despescu, întâmpină grupul de cetățeni afgani care sosesc în România.Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Bogdan Despescu susțin scurte declarații de presă.

Publicată de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania pe Joi, 9 septembrie 2021

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliție Bogdan Despescu au întâmpinat grupul de cetățeni afgani care au sosit în România.

afgani-Romania-1
Foto: Inquam Photos / George Calin

„Ma bucur să pot să vă anunț că astăzi a ajuns în Romania cea mai mare parte a cetatenilor afgani, a afganilor noștri, așa cum le-am spus, care au fost evacuați de Romania din Afganistan. Ați asistat în aceste momente la încheierea cu succes a celei mai ample operatiuni de extragere din Afganistan în cadrul căreia am reușit aducerea în siguranță în București a 139 de cetățeni afgani aflați sub protecția României dintre cei 156 de cetățeni afgani care au fost evacuați de celula de criză interinstituțională pe care am coordonat-o.

ADVERTISING

Este vorba de foști colaboratori ai trupelor române din teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România sau categorii vulnerabile ca jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați, precum și membri ai familiilor acestora. Prin efortul celulei de criză, am reușit extragerea din Afganistan a 156 de cetățeni afgani. Dintre aceștia, 139 au ajuns acum în această seară la București, alți 17 cetățeni afgani au fost sprijiniți să părăsească în siguranță teritoriul afgan și au primit vize și scrisori de suport și o parte dintre ei vor ajunge în perioada următoare în Romania. Cei 139 de cetățeni afgani ajunși în această seară la București au ajuns cu o aeronava Tarom ”, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu, într-o scurtă declarație de presă.

afgani-Tarom-1
Foto: Inquam Photos / George Calin

Aurescu a precizat că, de asemenea, au ajuns în România 49 de cetăţeni români care au dorit să fie evacuaţi din Afganistan, dar și 7 cetăţeni străini, din state partenere ale României.  

ADVERTISING

”Au fost misiuni extrem de complicate, intense, inclusiv la nivel uman, emoţional, pentru că Afganistanul este scena unor drame umane greu de imaginat”, a mai afirmat Aurescu.  

De asemenea, Aurescu a explicat că în Afganistan mai sunt 8 cetăţeni români, care nu au dorit până acum să fie evacuaţi.  

Opt români sunt încă în Afganistan, dar nu vor să fie evacuați

Încă 80 de afgani, care i-au ajutat pe militarii noștri în război sau au legături cu România, au fost evacuați din Afganistan

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇