100 de rachete au zburat azi dinspre Liban spre Israel. Tel Aviv-ul plănuiește răzbunarea împotriva Iranului și se laudă cu 150 de infrastructuri teroriste distruse

100 de rachete au zburat azi dinspre Liban spre Israel. Tel Aviv-ul plănuiește răzbunarea împotriva Iranului și se laudă cu 150 de infrastructuri teroriste distruse

Situaţia în Orientul Mijlociu rămâne foarte tensionată.

Israelul va lansa în câteva zile o „răzbunare semnificativă” la atacul cu rachete al Iranului, care ar putea viza instalațiile de producție de petrol. Informaţia vine de la site-ul de știri Axios, cu sediul în SUA.

Pe de altă parte, mai multe explozii avut loc, miercuri dimineață, în Beirut. Armata israeliană a confirmat că lovește „ținte Hezbollah”. Anterior, locuitorii din unele zone din suburbiile sudice ale capitalei libaneze au fost avertizați să-și evacueze casele.

În plus, IDF susține că a distrus „peste 150 de infrastructuri teroriste”, care includ „sediul Hezbollah, depozitele de arme și lansatoare de rachete”.

De cealaltă parte, presa israeliană relatează că aproximativ 100 de rachete au fost lansate în Israel din direcția Libanului doar azi, iar undele de șoc provocate de atacul de ieri al Iranului au avariat mai multe locuințe din centrul Israelului.

În plus, rebelii huthi din Yemen anunţă şi ei că au tras trei rachete împotriva Israelului.

ADVERTISING

Între timp, Iranul avertizează Statele Unite să nu ajute Israelul şi va prelungi închiderea spațiului său aerian până joi dimineață.

Europenii s-au trezit şi ei de dimineaţă să condamne atacul iranian de ieri, iar Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă. Israelul însă îl declară ”persona non grata” pe secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Spotmedia prezintă cele mai noi informații despre războiul din Orientul Mijlociu şi principalii actori - Israel, Liban, Iran:

  • Încă 7 soldați israelieni morți în Liban - Armata israeliană a anunțat moartea a încă șapte soldați israelieni care au fost uciși miercuri în luptă în sudul Libanului, ridicând la opt bilanțul total de la începutul ofensivei. Forțele de apărare israeliene au declarat că un ofițer și patru soldați din unitatea Egoz au fost „grav răniți”. IDF nu a precizat în ce zone din sudul Libanului au fost uciși soldații. Mai devreme miercuri, IDF a anunțat moartea unui alt soldat.
  • Prima pierdere a Israelului - Un militar israelian a fost ucis în confruntări armate în Liban. ”Căpitanul Eitan Itzhak Oster, în vârstă de 22 de ani, a murit în luptă în Liban”, anunţă IDF.
  • Versiunea Libanului - Armata libaneză anunţă că armata israeliană a făcut o incursiune de doar 400 de metri în două puncte în sudul Libanului, după care s-a retras.
  • Reacţia Kremlinului - Situaţia în Orientul Mijlociu evoluează în mod alarmant, avertizează Kremlinul şi cere tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere. Rusia se află în contact cu toate părţile şi condamnă orice acţiune care cauzează moartea civililor, declară Dmitri Peskov.
  • 150 de infrastructuri teroriste distruse în Liban - Armata israeliană a publicat o actualizare operațională cu privire la campania sa în Liban. În ea, IDF susține că a distrus „peste 150 de infrastructuri teroriste”, despre care spune că includ „sediul Hezbollah, depozitele de arme și lansatoare de rachete”.
  • Guterres, persona non grata - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, condamnă o ”lărgire a conflictului în Orientul Mijlociu. Acest lucru trebuie să înceteze. Un armistiţiu este absolut necesar”, cere el şi denunţă o ”escaladare după escaladare”. În schimb, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a anunţat că l-a declarat ”persona non grata” în Israel pe Gueterres.
  • Reuniuni de urgenţă la ONU şi G7 - Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte miercuri pentru a discuta despre escaladarea ostilităţilor în Orientul Mijlociu. ”Am programat o reuniune” miercuri, la ora locală 10.00 (17.00, ora României), a anunţat preşedinţia elveţiană a Consiliului de Securitate al ONU. În plus, premierul italian Giorgia Meloni, a cărei ţară deţine preşedinţia G7, a convocat miercuri după-amiaza o reuniune la distanţă a liderilor statelor membre.
  • Rachete de la houthi - Rebelii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, anunţă că au tras trei rachete împotriva Israelului. Huthi au ”desfăşurat o operaţiune militară vizând instalaţii militare din interiorul entităţii sioniste (...) cu trei rachete de croazieră (de tip) Al Quds 5”, anunţă un purtător de cuvânt militar. Rachetele ”şi-au atins ţintele”, dă el asigurări, chiar dacă ”inamicul păstrează secretul asupra rezultatelor operaţiunii”. Armata israeliană nu a comentat.
  • Israelul pregăteşte riposta pentru Iran - Israelul va lansa în câteva zile o „răzbunare semnificativă” la atacul cu rachete al Iranului, care ar putea viza instalațiile de producție de petrol. Informaţia vine de la site-ul de știri Axios, cu sediul în SUA.
  • 100 de rachete spre Israel - Presa israeliană relatează că aproximativ 100 de rachete au fost lansate în Israel din direcția Libanului doar azi. Nu există rapoarte privind victimele. Sirenele sună în mai multe locuri din Israel, cel mai nou la Haifa, precum și în mai multe orașe de-a lungul graniței cu Libanul.
  • Avertisment pentru americani - Iranul avertizează Statele Unite împotriva oricărei intervenţii în susţinerea aliatului lor israelian. ”Am avertizat forţele americane să se retragă din această afacere şi să nu intervină, altfel ele vor avea de înfruntat un răspuns dur din partea noastră”, declară la televiziunea de stat ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi. Însă preşedintele Joe Biden a reafirmat că Statele Unite ”susţin deplin” Israelul, vizat marţi într-un atac iranian care a fost ”respins” şi care s-a dovedit ”ineficient” în opinia sa.
  • Spaţiul aerian iranian rămâne închis - „Pentru a menține siguranța zborurilor și condițiile din regiune, toate zborurile din întreaga țară vor fi anulate până mâine (joi - n.red.), la ora 5 dimineața”, a declarat un purtător de cuvânt al Organizației Aviației Civile din Iran.
  • Unde de şoc - Undele de șoc provocate de atacul cu rachete al Iranului au avariat mai multe locuințe din centrul Israelului, au declarat miercuri autoritățile din țară. Oficialii din orașul Hod Hasharon au oferit asistență pentru 100 de gospodării afectate.
  • Noi unităţi de blindate intră în Liban - Armata israeliană desfăşoară noi unităţi regulate de blindate în sudul Libanului şi ordonă evacuarea mai multor sate situate în zona de război. ”Activităţile Hezbollah obligă Tsahalul să acţioneze cu forţă împotriva lui. Tsahalul nu intenţionează să vă facă rău, iar de aceea, pentru securitatea voastră, trebuie să vă evacuaţi imediat casele şi să vă îndreptaţi către nordul râului Awali. Salvaţi-vă viaţa! Atenţie, vă este interzis să vă îndreptaţi către sud”, le cere libanezilor un purtător de cuvânt al armatei israeliene.
  • Versiunea Hezbollah - Hezbollah susţine că a respins miercuri intrarea unei "forţe de infanterie" israeliene care încerca să pătrundă în oraşul de frontieră Oddaisseh şi că a "provocat pierderi" inamicului. În note de informare succesive, Hezbollah a revendicat, de asemenea, patru atacuri cu baraje de proiectile, rachete sau artilerie lansate peste linia de separare dintre Liban şi Israel împotriva unor poziţii şi concentrări de soldaţi în mai multe zone din nordului Israelului.
ADVERTISING

Reacţii europene

  • „Iranul riscă să dea foc întregii regiuni” - De dimineaţă a venit şi reacţia Berlinului la atacul de aseară al Iranului. Cancelarul a tras un semnal de alarmă: „Iranul riscă să dea foc întregii regiuni”. Olaf Scholz face apel la Iran și Hezbollah să înceteze imediat atacurile asupra Israelului. Germania și partenerii săi vor continua să lucreze pentru o încetare a focului, a mai spus cancelarul.
  • Bună dimineaţa, Ursula! - Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit de dimineaţă cu o poziţie referitoare la atacul de ieri al Iranului asupra Israelului: „Astfel de acțiuni amenință stabilitatea regională și escaladează tensiunile într-o situație deja extrem de volatilă. Îndemn toate părțile să protejeze viața civililor nevinovați”. UE continuă să facă apel la o încetare a focului la granița cu Libanul și în Gaza, precum și la eliberarea tuturor ostaticilor, care sunt reținuți de aproape un an.
  • Premierul britanic Keir Starmer a condamnat, la rândul său, ”cu cea mai mare fermitate” atacul Iranului în Israel şi a reiterat ”angajamentul ferm” al regatului Unit ”în favoarea securităţii Israelului”. Premierul spaniol Pedro Sanchez a îndemnat să se pună capăt ”spiralei violenţei” în regiune.
  • Franţa şi Emmanuel Macron au ”condamnat cu cea mai mare fermitate noile atacuri ale Iranului împotriva Israelului”, a anunţat Palatul Élysée. Preşedintele francez cere ca ”Hezbollahul să-şi înceteze acţiunile teroriste împotriva Israelului şi populaţiei” israeliene şi reiterează că Franţa este ”ataşată securităţii Israelului”. El îndeamnă mai larg ”toţi actorii implicaţi în criza din Orientul Mijlociu” să ”dea dovadă de cea mai mare reţinere”. Franţa urmează să ”organizeze în curând o Conferinţă de susţinere a poporului libanez şi instituţiilor sale”, a anunţat preşedinţia franceză, fără să ofere alte precizări, într-un comunicat publicat în noaptea de marţi spre miercuri.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇