Nu e simplu să te așezi la birou și să fii instantaneu în starea care-ți permite să fii concentrat 100% și pregătit să asimilezi informație. Orice om care a trebuit să învețe ceva, la un moment dat, știe asta.
Iar când informațiile de asimilat sunt multe, iar timpul scurt, e cu atât mai greu să intri în ”stare”. Există însă câteva trucuri, în fapt niște instrumente la îndemână care te pot ajuta.
În primul rând, ar trebui să încerci să nu te lași distras de nimic. Nici mesaje venite pe WhatsApp, nici email, nici vreo notificare de pe Facebook sau vreun telefon. O simplă alertă este suficientă pentru a te scoate din starea la care ai ajuns cu greu. Durează apoi și mai mult să revii unde erai. Câteva astfel de distrageri și e posibil să o lași baltă cu învățatul, spunându-ți că, pur și simplu, nu e ziua potrivită. Dar de multe ori nici timpul nu ține cu noi.
Adevărul e că mintea noastră tânjește după varietate și stimuli. În mod constant dorim să vedem, să gustăm, să experimentăm, să învățăm sau să mirosim ceva nou. Desigur, acest lucru face dificilă concentrarea asupra unui singur lucru, iar mediile digitale fac restul pentru a ne împiedica să ne concentrăm asupra învățării.
Problema cu întreruperile este că chiar și cele mai mici distrageri ne dublează rata de eroare, după cum a demonstrat un studiu realizat la Universitatea de Stat din Michigan.
Așadar, cel mai simplu, pune telefonul pe modul avion atunci când studiezi și asigură-te că nu primești alerte nici de la căsuța de email.
Oricât ar părea de banal, ține curățenie pe birou. Păstrează doar strictul necesar și nimic altceva. Biroul nu e un spațiu de depozitare.
La fel ca și în cazul telefoanelor mobile sau altor gadgeturi, același lucru este valabil și pentru zona de lucru, care trebuie să fie curată, ordonată, fără obiecte inutile. Acest lucru permite o muncă concentrată, focalizată pe un singur lucru, fără distrageri.
Multitaskingul e de evitat. Dacă mizezi pe concentrare, multitaskingul este o adevărată otravă. Ar trebui să faci un singur lucru în fiecare moment, o singură temă. Nu mânca în paralel, încearcă să nu te gândești la următoarea sarcină.
De asemenea, adu toate subiectele importante la o concluzie mentală și nu le încheia brusc.
De fapt chiar ajută muzica? Daca da, care?
Muzica e un subiect în sine. Mulți spun că se concentrează mai bine cu muzică în fundal, alții nu vor să audă niciun zgomot, nici măcar de fundal, atunci când încearcă să învețe. Iar știința e de acord – de fapt, fiecare reacționează în felul lui.
S-a demonstrat însă că aceasta poate ajuta înainte de învățare. Datorită stimulării simțurilor și a bunei dispoziții care este declanșată de ascultarea muzicii, atenția și memoria pot fi stimulate de muzica de fundal înainte de învățare. Așadar, muzica acționează aici ca un motivator și ca o stare de spirit.
Totuși, studiile au demonstrat că, dacă vrei să ai muzică pe fundal și în timp ce înveți, aceasta trebuie să fie la volum mic, neutră, fără versuri sau într-o limbă pe care să nu o înțelegi, muzică mai degrabă instrumentală, de care să nu te lege nimic. Poate fi înlocuită și de zgomote din natură, dar monotone, nu genul care să te surprindă.