Sociologul Gelu Duminică explică de ce este echitabil ca un copil cu media 5 să ia bursă de merit

Sociologul Gelu Duminică explică de ce este echitabil ca un copil cu media 5 să ia bursă de merit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sociologul Gelu Duminică susţine că nu este drept ca un copil cu media 5 să ia bursă de merit, dar consideră că aşa este echitabil.

”Pentru că în educație avem un principiu care se numește ”abordare centrată pe nevoile elevului” care ar trebui să guverneze orice acțiune pe care o punem în practică”, a scris sociologul pe Facebook.

Gelu Duminică subliniază că, în România, sistemul educațional este profund dezechilibrat și inechitabil, cu un număr relativ mic de școli care oferă calitate, unde se îngrămădesc copiii cu rezultate foarte bune, și marea majoritate care adună elevii ale căror rezultate școlare sunt modeste sau extrem de slabe.

ADVERTISING

”De foarte puține ori, rezultatele elevului din liceele slabe nu sunt din vina exclusivă a acestuia, performanța lui școlară fiind rezultatul unui cumul de factori socio-economici care conduc către această realitate. Astfel, foarte multe licee, mai ales cele din urbanul mic și mediul rural, adună elevi cu medii la examenul național între 1 și 5, unde foarte puțini știu să scrie și să citească.

Aici, marea majoritate a elevilor sunt blazați, etichetați și slab motivați. Această realitate, documentată în mai toate studiile și cercetările realizate în ultimii 30 de ani, a condus la halucinanta situație în care cam 2% din tinerii din mediul rural reușesc să termine o facultate”, explică sociologul.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, până în acest moment, România a mers pe o politică egalitaristă, în care ”toți copiii au fost tratați la fel”, cu toate că acest tip de abordare pierde din vedere esența educației.

”Nu toți copiii sunt la fel, și pentru unii ai nevoie de măsuri echitabile (puteți să le numiți și măsuri afirmative), care să-i încurajeze să se bată cu propriile limite și să intre într-o competiție cu ei și cu ceilalți.

Spre exemplu, pentru un copil care provine din mediile dezavantajate, plata pe care o poate obține pentru 5 zile de muncă cu ziua (500 de lei) poate face diferența între a suferi de foame sau a avea ce mânca seara cu familia. 5 zile de chiul de la școală înseamnă însă și 30 de absențe, care-l pot conduce, în doar câteva luni, în pericol de exmatriculare”, subliniază Gelu Duminică.

ADVERTISING

Sociologul mai spune că, în liceele amărâte, cel cu media 5 este ”vrednic de stimă și de lauda” colegilor și profesorilor, fiind ”tocilarul clasei”.

”De foarte multe ori, doar pentru că știe să scrie și să citească sau pentru că reușește să înțeleagă mai bine decât ceilalți ce spune profesorul. În acest cazuri, marea provocare a sistemului educațional este cum să facă astfel încât acest elev să rămână în scoală (1) și cum să-l sprijine să devină mai bun și la anul să fie de 6 (peste doi ani de 7 și, Doamne-ajută, peste trei de 😎 (2)?”, susţine Gelu Duminică.

El consideră că bursa de merit este un tip de abordare apreciativă acordată acestui elev, care nu se simte recompensat pentru că este ”amărât” (vezi bursa socială), ci pentru că este cel mai bun de la el din clasă/școală, poziționare care activează alte resorturi interne și externe.

”El va fi mult mai încurajat să ”tragă de el” pentru a fi bursier și la anul și colegii lui vor avea în ochii lor un exemplu concret de ”unul ca ei”, care este recompensat pentru performanța școlară, făcându-i să înțeleagă că ei înșiși pot deveni bursieri dacă trag mai mult de ei. Nu e decât un ”morcov” oferit care este adaptat la realitatea acelei clase și școli, cu scopul de a provoca elevii să tragă mai tare și să ne ia banii.

Rezultatul nu poate fi decât unul în care cel cu nota 1 trage de el să învețe mai mult, conștient fiind că poate lua bursă de merit dacă ajunge la 5 (țintă tangibilă pentru el), precum și faptul că celui cu 5 îi vor sufla în ceafă colegii dornici să ia cei aproximativ 500 lei/lună, obligându-l astfel să învețe mai mult. În plus, părintele va fi mai mândru de copilul lor (”ia bursă de merit”) și va susține în mai mare măsură traiectoria educațională”, mai spune sociologul Gelu Duminică.

Totodată, crede sociologul, ”copilul din liceul de top nu este dezavantajat în niciun fel, el primind multe alte lucruri la care elevul din liceul ”amărât” doar visează: profesorii cu gradul I, laboratoare de top, echipamente didactice performante, activități extracurriculare etc”.

Merit = vrednic de stimă, de laudă, de răsplată (sursă: DEX)”Cum, domnule, să ia bursă de merit un copil cu media 5?...

Publicată de Gelu Duminica pe Joi, 2 noiembrie 2023

Peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de acest tip de burse, arată datele de la Ministerul Educaţiei.

Calculele făcute de la Bucureşti arată că aproape 2% dintre elevii care iau bursă de merit în toată ţara au avut media sub 5.

Mai exact, este vorba de 8.494 de elevi.

Dintre aceștia:

  • 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99
  • 2.382 de elevi beneficiari au media între 3.00 și 3.99 sunt
  • 704 au media între 2.00 și 2.99
  • 158 au media sub 2

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇