Senatul a votat: Statul va asigura finanţarea şi pentru copiii de 2-3 ani înscrişi la grădiniţă. Legea merge la promulgare

Senatul a votat: Statul va asigura finanţarea şi pentru copiii de 2-3 ani înscrişi la grădiniţă. Legea merge la promulgare

Senatul a adoptat marţi, decizional, un proiect de lege iniţiat de PSD prin care statul asigură finanţarea de la buget şi pentru copiii înscrişi la grădiniţă care au vârsta între doi şi trei ani.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit pe 30 aprilie de Camera Deputaţilor, iar proiectul adoptat decizional de către Senat merge la promulgare. 

La solicitarea expresă a părinţilor, în limita numărului de locuri, pot fi înscrişi în învăţământul preşcolar copiii cu vârsta de minim doi ani, asigurându-se finanţarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preşcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului”, arată proiectul de lege votat de senatori.

Care e norma pentru un consilier școlar

De asemenea, este prevăzută şi norma didactică pentru un consilier şcolar care corespunde unui post de consilier în cabinetul de asistenţă psihopedagogică.

„Norma didactică a consilierului şcolar corespunde unui post de consilier şcolar în cabinetul de asistenţă psihopedagogică, respectiv în cabinetul interşcolar de asistenţă psihopedagogică şi se stabileşte prin raportare la un număr de 500 de elevi, 500 de elevi şi preşcolari sau de 300 de preşcolari. Activităţile specifice normei didactice sunt stabilite prin regulament aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării”, mai arată sursa citată. 

Nicușor Dan vs. Gabriela Firea, faza pe grădinițe și creșe. „În 4 ani de mandat nu s-a construit nicio nouă grădiniță!” Cum îi răspunde primarul

Părinții nu au cu cine lăsa copiii mai mici de 3 ani

În expunerea de motive a iniţiative legislative este argumentat faptul că multe grădiniţe dintr-o serie de localităţi nu au finanţarea asigurată şi pentru această categorie de copii.

În acest moment există un număr mic de creşe, de obicei în oraşele mari, în timp ce în marea majoritate a localităţilor ele sunt practic inexistente. Sunt părinţi care au copii cu vârsta între doi şi trei ani, dar nu au la cine să apeleze pentru a supraveghea aceşti copii, atunci când sunt la muncă. În aceste condiţii, părinţii au fost nevoiţi să apeleze la grădiniţe şi să accepte înscrierea copiilor în învăţământul preşcolar, dar conform actualelor prevederi ale Legii educaţiei naţionale, pentru aceşti copii nu se asigură şi finanţarea pentru că nu au împlinit vârsta de trei ani.

Prin acest proiect de lege se propune să se asigure finanţarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preşcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului. Conform datelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării numărul acestor copii este destul de mic, iar impactul bugetar este nesemnificativ, putându-se acoperi sumele necesare din actualul buget al MEC”, conform expunerii de motive a proiectului. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇