Se majorează bursele pentru elevi. Bursa de performanță crește de cinci ori, dar va ajunge doar la cei cu medii peste 9,50

Se majorează bursele pentru elevi. Bursa de performanță crește de cinci ori, dar va ajunge doar la cei cu medii peste 9,50
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bursele de performanţă, de merit, de studiu şi cele de ajutor social vor creşte începând cu semestrul doi al anului şcolar 2021-2022, după ce în şedinţa de guvern a fost adoptată o hotărâre privind stabilirea cuantumului minim al burselor, diferenţiate pe categorii, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Astfel, bursele de performanţă vor creşte de cinci ori, de la 100 de lei la 500 de lei, iar bursele de merit se vor dubla, de la 100 la 200 de lei.

În acelaşi timp, va creşte plafonul de la care acestea vor putea fi acordate: de la media 8,50 la media 9,50.

„Urmare a predării online, urmare a renunţării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate, în aşa fel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului şcolar 2020-2021″, a arătat Cîmpeanu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

ADVERTISING

Bursele de studiu au înregistrat o creştere cu 50% (de la 100 de lei la 150 de lei/elev), iar bursele de ajutor social au fost dublate, ajungând la 200 lei.

Ministrul a menţionat că, în anul şcolar 2020-2021, 553.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50 şi 347.000 de elevi au avut medii peste 9,50.

Ministrul a apreciat că o creştere a burselor va încuraja performanţa, dar ar urma să ducă şi la reducerea abandonului şcolar.

În acest sens, a menţionat că îşi menţine intenţia referitoare la condiţionarea acordării bursei de o bună prezenţă la şcoală, astfel încât elevii să nu aibă mai mult de zece absenţe nemotivate într-un semestru.

ADVERTISING

Condiţia va fi reglementată prin ordin al ministrului Educaţiei.

"Această creştere semnificativă a burselor, de până la cinci ori, înseamnă pe de o parte o încurajare a performanţei, dar pe de altă parte înseamnă o măsură menită să reducă abandonul şcolar.

În momentul în care mai mulţi copii din aceeaşi familie au şansa acestor burse, deja venitul din burse devine atât de atractiv, încât părinţii să susţină activitatea în şcoală a propriilor copii. Da, este o măsură care vizează ambele planuri, pentru că la zece absenţe nemotivate pe semestru, aceste burse se pierd", a spus Cîmpeanu.

ADVERTISING

Însă asociațiile de elevi îi cer ministrului Educației să nu modifice criteriile de acordare a burselor

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇