Rutină și reguli - Cum să îți înveți copilul să își facă ordine în cameră

Rutină și reguli - Cum să îți înveți copilul să își facă ordine în cameră

Un subiect arzător în perioada creșterii copiilor este cu siguranță curățenia în cameră. Părinții sunt cei care dau startul și îi îndeamnă către asemenea îndeletniciri. 

Însă, de cele mai multe ori, mama este cea care supervizează întregul proces. Iar dacă ești la început de drum într-ale creșterii celui mic și educarea acestuia, atunci rândurile următoare îți pot fi de folos.

Cum ar trebui să îndrumi pruncul să învețe îndeletnicirile prin casă

  • Folosirea cutiilor și organizatoarelor

Chiar dacă poate părea ușor prematur să înveți copilul să își facă ordine în cameră, situația dată nu face nimic altceva decât să susțină buna creștere a pruncului, spre maturitatea responsabilă. Și cum mamele trebăluiesc prin casă în fiecare zi, sosește momentul oportun pentru a învăța prichindelul să fie ordonat și disciplinat din acest punct de vedere.

ADVERTISING

Aici ajută cutiile și organizatoarele pentru jucării, iar explicațiile vin la pachet. Cu o comunicare deschisă și permanentă, copilul poate fi îndrumat în acest sens și învățat să își strângă singur lucrurile înșiruite prin cameră. Și chiar dacă acest lucru nu iese din prima, repetiția este mama învățăturii, la fel și puterea exemplului ce vine din partea părinților.

  • Curățenia camerei, cu jocuri și râsete

Pentru a învăța micuțul să își aranjeze camera nu trebuie să implici prea multă seriozitate. Poți adopta jocuri distractive, pune un pic de muzică pentru copii și începe procesul de curățenie, povestind în același timp despre ceea ce urmează să se întâmple. Și chiar dacă micile pauze își fac simțită prezența, nu trebuie să te dai bătută pentru că este nevoie de multă răbdare cu cei mici.

ADVERTISING

Pe lângă ștergerea prafului, aranjarea hainelor în dulap și a jucăriilor în cutii, un copil poate privi cum se face curățenia cu aspiratorul. O asemenea îndeletnicire poate fi destul de interesantă pentru prichindel și să nu fii surprinsă dacă va dori și el să încerce acest lucru. Iar dacă vrei un aspirator de calitate, care să nu facă atât de mult zgomot ai putea intra pe Altex.ro și descoperi o gamă variată de astfel de produse.

  • Ce poți face când spune că nu vrea să facă ordine?

Chiar dacă procesul de curățenie în cameră ar trebui să fie distractiv, cel puțin la început până își dă seama cât de serioasă este treaba, vor exista momente în care micuțul nu va dori să participe la acțiune. Aici poate intra în discuție regula somnului mai devreme. 

ADVERTISING

Astfel, dacă cel mic nu dorește să își strângă jucăriile sau pur și simplu dă din cap că nu vrea să participle la curățenie, îi poți spune că în seara respectivă va merge mai devreme la culcare.

Efectul va fi unul scontat pentru că, este știut faptul că prichindeii vor să facă orice altceva, numai să nu se bage în pat la culcare. Odată ce văd că timpul liber se micșorează se vor încuraja și își vor face rapid curat în cameră.

Așadar, aceste recomandări pot fi ușor puse în practică, dacă vrei ca pruncul tău să învețe să fie responsabil cu ceea ce are de făcut prin casă. Poți seta diferite sarcini, în funcție de vârsta copilului, iar printre acestea, organizarea camerei proprii.