Protest al profesorilor la Guvern şi sediile PSD şi PNL. Sunt nemulţumiţi de majorarea salarială din ianuarie (Video)

Protest al profesorilor la Guvern şi sediile PSD şi PNL. Sunt nemulţumiţi de majorarea salarială din ianuarie (Video)

Sindicatele din învăţământ, nemulțimite de majorarea salarială din ianuarie, au continuat seria de proteste, cu două manifestaţii care au avut loc joi.

Mai întâi, circa 100 de membri de sindicat au protestat în Piața Victoriei.

”Dragi elevi, protestăm azi pentru un viitor mai bun pentru voi”, ”Ne dorim să fim la școală, dar Guvernul nu ne lasă”, ”Apel pentru viitorul României”, se putea citi pe pancartele unora dintre profesori.

Pichetam din nou Guvernul României!

Publicată de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pe Joi, 13 ianuarie 2022

Apoi, profesorii au pichetat sediile PSD și PNL, partidele din coaliţia de guvernare.

Pichetăm sediul PNL

Publicată de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pe Joi, 13 ianuarie 2022

...și la PSD

Publicată de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pe Joi, 13 ianuarie 2022

"Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ", au transmis organizatorii protestelor într-un comunicat.

ADVERTISING

Reprezentanții profesorilor sunt nemulţumiţi de majorarea de 4% obţinută de la 1 ianuarie şi cer o creştere mai mare.

"Majorarea salarială de doar 4 % de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru peronalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ", susţin sindicaliştii.

Aceştia amintesc că "peste 30.000 de salariați din categoria  personalului nedidactic din învățământ  beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei Covid-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități, ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut".

ADVERTISING

În plus, sindicaţiştii spun că personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă.

În decembrie, Guvernul a modificat, pe ultima sută de metri, ordonanţa – trenuleţ care cuprinde, printre altele, îngheţarea salariilor din sistemul bugetar. Dacă iniţial proiectul nu cuprindea majorări de salarii decât pentru unele categorii din sănătate, în forma finală a fost introdusă majorarea salariilor şi în educaţie.

Doar că sindicatele din Educație spun că nu e de ajuns și amenință cu greva generală.

ADVERTISING

În prezent, cele trei federații sindicale au în desfășurare un referendum privind declanșarea grevei în sistemul educațional.

Sindicatele profesorilor au declanșat protestele încă de la finalul anului trecut, după ce Guvernul a amânat din nou aplicarea legii salarizării (votată de PSD în 2017), prin care ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani creșteri salariale de 16%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇