Ministrul Educației: Şi în acest moment școlile pot trece în online, indiferent de numărul cazurilor de infectare

Ministrul Educației: Şi în acest moment școlile pot trece în online, indiferent de numărul cazurilor de infectare

Ministrul demis al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precizează că și în prezent există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este stabilit de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Reacția este un răspuns la îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul Naţional al Elevilor.

„Ministerul Educaţiei a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situaţia in care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică sa se desfăşoare online.

Prin urmare, şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Prevederile cuprinse în articolul 3 alineatul (2), coroborat cu articolul 6 alineatul (9) dispun acest lucru”, afirmă Sorin Cîmpeanu, sâmbătă, într-o declaraţie transmisă presei de Guvern.

ADVERTISING

În acelaşi timp, acesta subliniază faptul că activitatea didactică se desfăşoară la nivel naţional, iar reglementările privesc întregul sistem.

"Deciziile care privesc modul de desfăşurare a activităţii sunt luate de autorităţi, pe baza unor argumente tehnice şi nu ca urmare a unui proces de consultare. Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor şi pentru asigurarea dreptului la educaţie şi în acelaşi timp a dreptului la sănătate.

Înţelegem îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul National al Elevilor şi îi asigurăm de faptul că toate deciziile autorităţilor se iau in interesul şcolii şi al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătăţii (pentru dreptul la sănătate) şi ministrul Educaţiei (pentru dreptul la educaţie), în baza Hotărârii CNSU", mai afirmă Cîmpeanu.

ADVERTISING

Consiliul Național Elevilor a cerut ca decizia închiderii unei școli în localitățile cu incidență peste 6 la mie sa fie luată de Consiliul de administrație al acesteia, pe baza principiului descentralizării, transmite organizația într-un comunicat de presă. 

„Stimați decidenți, nu, nu suntem experți în sănătate publică, dar vedem realitatea din teritoriu! Clasele se închid pe bandă rulantă, infectările în rândul copiilor sunt din ce în ce mai mari, dar noi ținem școlile deschise cu absurditate! Dacă tot ne comparăm cu alte state europene care au reușit să mențină școlile deschise în format fizic, trebuie să ne uităm și la infrastructura pe care acestea o asigură, cum ar fi testarea elevilor și a profesorilor de cel puțin două ori pe săptămână. Nu vă jucați cu sănătatea nimănui! Dreptul la educație și dreptul la sănătate nu sunt negociabile!”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

ADVERTISING

Vineri, Federația Națională a Părinților a transmis o scrisoare deschisă în care a cerut miniștrilor Educației, Sorin Cîmpeanu, și Sănătății, Cseke Attila, să permită urgent școlilor să dispună trecerea în sistem online în localitățile unde rata de infectare trece de 6 cazuri la mia de locuitori.

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇