Părinții amenință cu proteste, dacă nu trec școlile mai ușor online: E utopic să considerăm că pot fi respectate, permanent, toate măsurile

Părinții amenință cu proteste, dacă nu trec școlile mai ușor online: E utopic să considerăm că pot fi respectate, permanent, toate măsurile

Federația Națională a Părinților a transmis, vineri, o scrisoare deschisă în care cere miniștrilor Educației, Sorin Cîmpeanu, și Sănătății, Cseke Attila, să permită urgent școlilor să dispună trecerea în sistem online în localitățile unde rata de infectare trece de 6 cazuri la mia de locuitori.

Potrivit propunerii, decizia ar urma să fie luată de consiliul de administrație, după consultări cu profesorii, părinții și elevii, și cu informarea inspectoratului școlar.

În acest scenariu, decizia de trecere a întregii școli în online nu ar ține cont de numărul de clase suspendate din cauza depistării de cazuri COVID.

ADVERTISING

”În acest sens, consiliul de administrație al unității de învățământ nu va putea adopta o decizie în sensul celor de mai sus în lipsa unei dovezi privind consultarea prealabilă a asociației de părinți/consiliul reprezentativ al părinților și consiliului școlar al elevilor de la nivelul unității de învățământ”, se arată în scrisoare.

În plus, părinții cer să fie garantată posibilitatea accesării cursurilor online pentru elevii diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor.

ADVERTISING

”Federaţia noastră a susținut permanent necesitatea desfășurării cursurilor cu prezență fizică a elevilor si suntem pe deplin conștienți de dezavantajele școlii online, însă nu putem pune în pericol sănătatea copiilor și a familiilor noastre.

În condițiile în care rata incidenței cumulate a cazurilor Covid-19 la 1.000 de locuitori crește alarmant de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat, infrastructura şcolară și resursele existente sunt deficitare, riscul îmbolnăvirii elevilor se mărește exponențial.

Sunt, deja, peste 17.000 de elevi și personal angajat confirmați cu Covid-19, avem decese în rândul cadrelor didactice și copiilor, secțiile ATI sunt pline iar presiunea pe sistemul medical este uriașă.

ADVERTISING

Chiar și acolo unde școlile dispun de toate resursele necesare, sunt situații în care populația şcolară este numeroasă şi elevii interacționează, inevitabil. Este utopic să considerăm că pot fi respectate, permanent, toate măsurile igienico-sanitare, mai ales când este vorba de copii mici”, scriu părinții în document.

Faptul că nu se fac teste nonivazive este un motiv de risc și îngrijorare.

”Lipsa testării periodice a elevilor cu teste noninvazive, modul deficitar (uneori inexistent) în care se efectuează testarea la cerere, pentru elevii simptomatici sau în a 8-a zi de la data suspendării cursurilor pentru o clasă, în cadrul cabinetelor medicale școlare, este un alt motiv de îngrijorare cu privire la continuare activității didactice în condiții de siguranță”, mai arată Federația Părinților.

Iulian Cristache, președintele Federației, spune că, dacă solicitările nu le vor fi luate în considerare, părinții vor protesta în fața Ministerului Educației.

Din nou...Sperăm că cineva va citi cu atenție.Dacă nu, vom picheta sediul ME.

Publicată de Iulian Cristache pe Joi, 7 octombrie 2021

Citește mai multe despre situația școlilor din România în contextul pandemiei:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇