Elevi, părinți și cadre didactice critică ordinul care prevede că școlile rămân deschise după pragul de 6 la mie: Puneţi la dispoziţie testele necesare!

Elevi, părinți și cadre didactice critică ordinul care prevede că școlile rămân deschise după pragul de 6 la mie: Puneţi la dispoziţie testele necesare!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Reprezentanţi ai elevilor, ai asociaţiilor de părinţi şi sindicate ale cadrelor didactice critică ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede că orele se vor desfăşura cu prezenţa fizică şi acolo unde incidenţa cazurilor de COVID-19 depăşeşte 6 la mie.

Ei solicită să fie puse la dispoziţie şi testele pentru elevii şi angajaţii şcolilor să fie testaţi în realitate şi nu doar „pe hârtie”.

"Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” îşi exprimă îngrijorarea şi critică modul în care autorităţile au tratat subiectul până la momentul de faţă, având în vedere că, peste doar două zile, şcolile din zeci de localităţi din ţară cu incidenţă de peste 6 infectări COVID-19 la mia de locuitori vor rămâne deschise în format fizic, fără a fi dotate cu teste non-invazive pentru elevi şi pentru cadre didactice şi fără a beneficia de materiale sanitare adecvate.

ADVERTISING

În acest sens, solicităm de urgenţă autorităţilor centrale să comunice public situaţia omologării testelor non-invazive şi să prezinte de urgenţă situaţia dotării şcolilor cu astfel de materiale, precum şi situaţia personalului medical existent în unităţile de învăţământ, dispus să administreze şi teste rapide antigen pentru elevii şi angajaţii din unităţile de învăţământ", se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de cele patru organizaţii.

Ce se întâmplă cu elevii cu boli cronice

Totodată, reprezentanţii elevilor, ai părinţilor şi ai angajaţilor din învăţământ consideră inacceptabilă lipsa reglementării posibilităţii participării în format online a elevilor de peste 12 ani şi a cadrelor didactice cu boli cronice asociate, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu, deoarece, pentru aceştia este esenţială o protecţie sporită împotriva răspândirii comunitare a COVID-19.

ADVERTISING

"Ne aflăm, din nou, în faţa unei situaţii cu care ne tot confruntăm de doi ani: cadrul legal există, regulile sunt frumos scrise pe hârtie, însă, în realitate, lucrurile stau complet diferit. Cum rămâne cu localităţile aflate la pragul de carantinare?

Cine răspunde pentru siguranţa elevilor şi a profesorilor aflaţi în această situaţie, fără o infrastructură adecvată menţinerii scenariului fizic? Sunt întrebări la care autorităţile au datoria de a răspunde şi de a găsi soluţii, nu doar de a le expune la nivel declarativ", a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Iulian Cristache, a solicitat să fie puse la dispoziţie testele pentru depistarea cazurilor de COVID la elevi.

ADVERTISING

Potrivit lui Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, noul Ordin comun nu ţine cont de "avalanşa de infectări ale elevilor şi angajaţilor din învăţământ, ci propune o procedură anevoioasă de avizare a modului în care se pot desfăşura orele de curs".

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a fost semnat ordinul comun Educaţie - Sănătate pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în unităţile şcolare în condiţii de siguranţă epidemiologică.

Cursurile cu prezenţă fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ se suspendă pentru o perioada de 14 zile dacă 50% din totalul grupelor/claselor au cursurile întrerupte din cauza îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, prevede ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii semnat vineri.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇