După ce a dat minivacanțe pentru bugetari, Guvernul cere școlilor să recupereze zilele libere

După ce a dat minivacanțe pentru bugetari, Guvernul cere școlilor să recupereze zilele libere

Profesorii și elevii vor trebui să recupereze zilele libere nou introduse de Guvern, înainte sau după datele respective.

Ministerul Educației a trimis o circulară către toate școlile în care precizează că au obligația să-și actualizeze orarul „în vederea recuperării” orelor din zilele libere, arată Edupedu.ro.

Pe 28 decembrie 2022, Guvernul a aprobat încă trei zile libere pentru angajații din instituțiile de stat, implicit pentru cei din învățământ.

Este vorba despre 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, iar aceste zile vor face punte între sărbători legale și weekenduri. Două dintre ele, 23 ianuarie și 2 iunie 2023, influențează și calendarul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri.

ADVERTISING

Adresa prevede că părinții și elevii vor fi înștiințați despre programul de recuperare pentru zilele libere, iar inspectoratele vor monitoriza realizarea și respectarea acestuia.

În legislație nu este precizat clar modul prin care se poate face recuperarea materiei. Dar există două articole în Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, care fac referire la suspendarea cursurilor și parcurgerea materiei per total.

Art. 9 alin (6) – Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
Art 11. alin (8) – În situaţii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, recuperarea s-ar putea face prin modificarea orarului zilnic, la propunerea Consiliului de Administrație al școlii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇