Metode prin care poți petrece timp de calitate alături de copilul tău

Metode prin care poți petrece timp de calitate alături de copilul tău

Cu toții ne dorim ca micuții noștri să se dezvolte armonios, să aibă o personalitate admirabilă și să devină oameni mari, mai târziu în societate. Dar pentru a crește un astfel de copil nu există, din păcate, o rețetă universal valabilă a succesului.

Ceea ce există, totuși, poate reprezenta o piatră de pornire în comportamentul nostru, ca adulți, în raport cu cel mic. Este vorba despre un adevăr indubitabil, anume acela că micuții au nevoie de timp de calitate alături de persoanele față de care au dezvoltat atașament, respectiv părinții.

E vital ca aceștia nu doar să stea în compania celui mic, ci să valorifice acele momente, astfel încât să aducă un beneficiu real în procesul de dezvoltare al copilului, să sudeze relația copil - părinte și să pună bazele unui viitor adult care va avea stimă de sine, va putea cu ușurință să lege prietenii și conexiuni și se va integra de minune în mediile sociale. Adică fix ceea ce ne dorim de la copii, încă de la cele mai fragede vârste.

ADVERTISING

Iată câteva metode prin care poți transforma timpul petrecut alături de copil în timp de calitate 

1. Stimulează-i imaginația

Copiii au nevoie să viseze, ei trăiesc acel moment al vieții în care totul e posibil, în care fantasma întrece realitatea, iar fascinația este cuvântul de ordine.

Hrănește această latură și ajută-ți copilul să exploreze idei, imagini, sunete, povești dintre cele mai diverse. Doar așa va reuși să vadă ceea ce îl impresionează mai mult și, cine știe, poate încă din primii ani de viață observați că are anumite anumite înclinații ce se pot mai târziu transforma într-o carieră de succes.

ADVERTISING

Cum poți face asta? Încurajează-l să citească. Lectura dezvoltă imaginația, îmbogățește cultura generală și vocabularul și stimulează mintea să dea naștere de noi idei. Iată, de exemplu, aceste cărți de benzi desenate ce-i vor capta atenția și îl vor intriga. Vei descoperi o colecție variată de care vă veți bucura împreună!

2. Faceți mișcare împreună

După cum bine știm, copiii tind mai degrabă să copieze comportamentele pe care le văd, decât să urmeze sfaturi lipsite de conținut. Prin urmare, dacă vrei ca micuțul tău să fie un viitor adolescent și adult care să nu aibă o viață sedentară, fii tu însuți un model în acest sens și petrece timp cu el făcând mișcare, explorând natura, experimentând diferite jocuri fizice. 

ADVERTISING

Din nou, pe lângă toate nenumăratele beneficii care pot deriva din aceste tipuri de activități, nu uita că poți descoperi un talent sportiv în copilul tău, iar în unele sporturi este ideal ca vârsta la care începe antrenamentele să fie cât mai mică, deci nu mai pierde timpul!

3. Nu-i promite lucruri pe care nu le respecți

Dincolo de ceea ce faci atunci când ești în preajma copilului tău, e deosebit de important să fii și sincer cu el atunci când, din varii motive, planurile voastre se anulează sau se amână. E contraindicat, spun specialiștii, să-i mințim pe cei mici, să-i dezamăgim, să le înșelăm așteptările, crezând că ei nu-și dau seama sau că vor uita.

Prin urmare, dacă nu poți să respecți un anumit angajament, explică-i argumentat copilului ceea ce se întâmplă, care e problema mult mai importantă și, dacă poți, oferă-i un orizont de timp pentru când vei reuși să iei parte la planurile voastre.

În cele din urmă, trebuie să conștientizăm că meseria de părinte este cea mai dificilă din lume și că e imposibil să reușim să le facem pe toate bine și așa cum ne-am dori. Ceea ce e important este să fim deschiși să învățăm permanent, să evoluăm și să creștem spiritual împreună cu micuții.