În ce condiții se vor caza studenții la cămine: Unele universităţi îi primesc doar pe cei cu test COVID negativ

În ce condiții se vor caza studenții la cămine: Unele universităţi îi primesc doar pe cei cu test COVID negativ
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că cele mai multe universităţi au luat decizia de a face exclusiv cursuri online.

Mare parte din seminarii vor fi susţinute tot pe internet, iar pentru aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte va fi prezenţă fizică.

Însă problema deschiderii căminelor studenţeşti este una extrem de acută, subliniază Cîmpeanu.

Guvernul a aprobat programul de start-up pentru studenţi cu granturi de până la 100.000 de euro

"În învăţământul universitar există o serie de particularităţi care diferenţiază acest nivel de învăţământ de învăţământul preuniversitar. Prima ar fi aceea a existenţei autonomiei universitare. Cea de-a doua ar fi faptul că în învăţământul superior avem ore de curs şi de aplicaţii. În învăţământul preuniversitar există ore.

ADVERTISING

Cele mai multe universităţi, din această perspectivă, au luat decizia - la momentul la care vorbim, o să vedem ce se întâmplă până la deschiderea anului universitar -, de a derula exclusiv online partea de cursuri, de a derula în cea mai mare parte online partea de seminarii, iar aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte să se deruleze cu prezenţă fizică.

Există şi alte universităţi, nu multe, care au luat deja decizia de a derula toată activitatea online. Este vorba mai ales de universităţile care nu au în planurile de învăţământ ore de laborator, lucrări practice sau proiect. Deci, este vorba despre universităţi care şcolarizează îndeosebi în programele de studiu încadrate în domeniul socio-uman", a afirmat preşedintele CNR pentru Agerpres.

ADVERTISING

Guvernul aprobă ajutoare de milioane pentru studenți și tichete de masă electronice pentru pensionari

Problema e la cazare: Vor fi primiți doar studenții cu test negativ

Potrivit acestuia, o mare problemă în ceea ce priveşte deschiderea cursurilor în contextul pandemiei cu noul coronavirus o reprezintă cazarea studenţilor.

Sorin Cîmpeanu a spus că unele universităţi, precum Agronomia din Capitală, au decis deja că vor caza doar studenţi care au testul COVID negativ.

"A treia diferenţă este aceea că, în universităţile româneşti, în anul universitar trecut, au fost cazaţi aproape 100.000 de studenţi. În momentul de faţă, problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută.

ADVERTISING

Trei studenți din București au proiectat grădina de legume urbană perfectă. Roadele intră de pe acoperiș direct în bucătărie, iar resturile devin îngrășământ

În primul rând, va trebui să cazăm mai puţini studenţi, pentru a asigura regulile de distanţare. În al doilea rând, unele universităţi, precum este cea pe care o conduc - USAMV Bucureşti, au decis deja că vor caza doar studenţi care vin cu un test COVID negativ. Vor fi primiţi în campus, vor fi cazaţi doar în măsura în care testul COVID va fi negativ.

Discutăm de acoperirea costurilor de testare pentru studenţii USAMV Bucureşti care vor fi cazaţi. Gândiţi-vă că este vorba despre sume foarte mari pentru o singură testare. Cazarea se face în zilele de 28 şi 29 şi 30 septembrie. Deci, pe parcursul a trei zile, vor fi testaţi toţi studenţii care au cereri de cazare.

Dacă ai 10.000 de studenţi, la un cost de circa 100 de euro pe test, înseamnă deja 1 milion de euro - o singură testare. Dacă se va solicita testarea la intervale mai mult sau mai puţin distanţate, mă tem că nu vor exista resurse pentru acoperirea acestor costuri nici din partea universităţii, nici din partea studenţilor în mod evident. Aceasta este o altă particularitate", a susţinut rectorul.

Potrivit EduPedu.ro, care îl citează tot pe Cîmpeanu, în jur de 20.000 de studenți nu vor avea locuri în cămine, din cauza măsurilor de distanțare.

Spațiile sunt mai generoase

Rectorul UBB. Lucrăm la un scenariu hibrid, în care să vină la Cluj studenţii aflaţi în primul şi în ultimul an

Potrivit acestuia, în universităţi există spaţii de învăţământ şi cercetare mult mai generoase decât în învăţământul preuniversitar.

"A patra particularitate ar fi aceea că în universităţile româneşti şi în universităţi, în general, există spaţii de învăţământ şi cercetare mult mai generoase decât în învăţământul preuniversitar.

Deci, pe baza autonomiei, pe baza resurselor, pa baza specificului orelor de curs şi de aplicaţie, să spunem că problema este mai puţin acută în universităţi decât în învăţământul universitar, însă rămâne extrem de complicată problema cazării studenţilor în căminele studenţeşti în condiţii de siguranţă, relativ la starea de sănătate a studenţilor şi, bineînţeles, mai apoi, a cadrelor didactice cu care aceştia firesc urmează a interacţiona", a mai susţinut Cîmpeanu.

Vezi și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇