Universitățile occidentale se așteaptă la o scădere a numărului de studenți străini. Cu taxe zero de școlarizare și un bun sistem de sănătate, Germania ar putea atrage studenți ce renunță la SUA și Anglia.
Pandemia de coronavirus a pus mulți studenți internaționali într-o situație complicată.
În Statele Unite și Marea Britanie, unii dintre aceștia au fost nevoiți să plece din camerele de cămin, ca parte a măsurilor de combatere a răspândirii virusului. În plus, studenții străini din SUA au fost amenințați că nu vor mai primi vize în cazul în care toate cursurile lor se vor desfășura online.
Trump dă înapoi: A renunțat la decizia care a revoltat Harvard și MIT
Din cauza crizei coronavirus, multe venituri obținute din locuri de muncă modeste cu jumătate de normă au dispărut.
Mii de tineri au rămas blocați în țări necunoscute, fără un acoperiș deasupra capului, fără bani și fără acces la servicii sociale.
Închiderea frontierelor a împiedicat și planurile de călătorie ale studenților, mulți ratând scurta fereastră de oportunitate de a pleca acasă. Cei care au făcut acest lucru nu au putut să se întoarcă în țara gazdă din cauza anulării zborurilor.
Studenții care totuși au ajuns acasă și-au văzut activitatea universitară redusă la câteva cursuri online sporadice, ținute la ore nepotrivite (din cauza diferențelor de fus orar). Totuși, ei au fost nevoiți să plătească integral taxele de școlarizare.
În pofida eforturilor enorme de a se adapta la o criză aflată în schimbare rapidă, universitățile se așteaptă la o scădere substanțială a numărului de studenți internaționali în toamnă.
Michael Gaebel, directorul departamentului Higher Education la European University Association, care reprezintă peste 800 de universități, a declarat pentru DW că, potrivit sondajelor, între 25 și 70 de procente dintre studenții internaționali s-ar putea să nu se înscrie pentru semestrul de iarnă.
"Dacă vă puneți în pielea unui student din Bangladesh, Thailanda sau China, devine limpede că aceștia se confruntă cu multă incertitudine", a spus Gaebel.
Cel mai probabil, evaporarea a miliarde de dolari reprezentând taxele de școlarizare va fi resimțită cel mai profund de către instituțiile de învățământ superior din SUA și Marea Britanie.
Studenții internaționali plătesc până la 50.000 de dolari (44.300 de euro) anual pentru a studia în SUA și mai mult de 10.000 de lire sterline (11.100 de euro) pe an în Marea Britanie.
Cea mai mare economie din lume obține 45 de miliarde de dolari anual din atragerea a 1,1 milioane de studenți străini.
Marea Britanie atrage la rândul ei aproximativ 21 de miliarde de lire sterline anual, găzduind o jumătate de milion de studenți.
Scăderile grave de venituri determinate de lipsa studenților de peste mări și țări ar putea slăbi domeniul învățământului superior al ambelor țări. Mai multe universități intenționează deja să reducă programele; multe dintre instituții au oprit investițiile în tehnologie și proiecte de infrastructură.
Se prevăd, de asemenea, pierderi enorme de locuri de muncă în tot acest sector.
Un studiu comandat de University and College Union din Marea Britanie a prezis că sectorul învățământului superior ar putea pierde 30.000 de locuri de muncă din cauza lipsei de finanțare.
Țările europene ar putea evita o soartă similară. Majoritatea statelor UE percep taxe semnificativ mai mici de la studenții străini - majoritatea landurilor germane chiar nu impun deloc taxe.
"Cele mai multe instituții de învățământ superior din Europa sunt finanțate public. Deși nu pot spune că nu vor exista consecințe bugetare, ele nu vor apărea imediat", a mai declarat Gaebel pentru DW.
Multe universități au sporit cheltuielile la apogeul pandemiei pentru a muta mai multe cursuri în mediul online, ceea ce probabil va necesita personal didactic suplimentar, care să îndeplinească cerințele de distanțare pentru spațiile mai mici de cursuri.
Guvernul a aprobat programul de start-up pentru studenţi cu granturi de până la 100.000 de euro
Oportunitate pentru Germania
SUA și Marea Britanie au dominat în mod tradițional piața datorită cererii de predare în limba engleză și a percepției studenților asupra calității sistemelor de învățământ din cele două țări.
În timp ce tot mai multe universități europene oferă cursuri în engleză, Germania și Franța încep să fie privite cu mult interes.
În urmă cu zece ani, Germania a atras în jur de un sfert de milion de studenți din străinătate. Până în 2019, cifra a crescut cu 58 la sută, ajungând la 393.579.
Germania ar mai putea profita de pe urma studenților care compară modul în care țările lumii au reacționat la pandemie.
Washingtonul și Londra au fost criticate pe scară largă din cauza gestionării crizei, în timp ce Germania a primit laude atât pentru testarea rapidă și la scară largă a populației, cât și datorită sistemului de sănătate și a numărului redus de decese produse de boala Covid-19.
Acest lucru ar putea spori capacitatea țării de a atrage mai mulți studenți străini.
De asemenea, universitățile germane vor beneficia de plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Un sondaj realizat de platforma Study EU sugerează că până la 84 la sută dintre studenții din UE cu siguranță nu ar dori să studieze în Marea Britanie dacă taxele cresc la nivelul celor percepute studenților din țări din afara Uniunii.
În prezent, cei din UE plătesc taxe similare celor cerute studenților autohtoni. După Olanda, cea mai populară destinație alternativă ar fi Germania, arată sondajul realizat pe un eșantion de 2.000 de studenți.
Totuși, Germania trebuie să depășească mai multe obstacole, inclusiv prelucrarea rapidă a cererilor și vizelor pentru studenți, ceea ce probabil va continua să rămână complicat, multe ambasade fiind încă închise sau funcționând cu orar limitat.
Autoritățile au prelungit termenul de depunere a cererilor pentru studenții străini până la 20 august, așadar cu mai mult de o lună.
Discriminarea pe piața muncii
O altă problemă este discriminarea cu care se confruntă absolvenții străini pe piața muncii din Germania, comparativ cu SUA și Marea Britanie, care sunt considerate mai flexibile.
Deși au calificări obținute în Republica Federală, absolvenții străini se plâng că le este greu să găsească un loc de muncă bine plătit în Germania.
În prezent, cei din țări din afara UE își pot prelungi permisele de ședere cu până la 18 luni pentru a-și găsi un loc de muncă. Însă mai multe țări anglo-saxone oferă vize cu termen de valabilitate mai lung pentru ca studenții să caute locuri de muncă.
Deși guvernul german a oferit subvenții mici pentru a ajuta studenții străini pe perioada pandemiei și a renunțat la dobânda la împrumuturile pentru costuri curente până în luna martie a anului viitor, mulți tineri ezită să solicite acest sprijin, temându-se că dezavantajele cu care se confruntă deja ar putea fi exacerbate de creșterea șomajului.
"Studenții nu vor să ia aceste împrumuturi pentru că nu știu dacă vor putea obține un loc de muncă în Germania pentru a le returna", a declarat Kumar Ashish, președintele Uniunii Federale a Studenților Internaționali din Germania.
Ashish prezice că Germania va înregistra în continuare o "scădere uriașă" a înscrierilor pentru semestrul de iarnă, dar subliniază că studenții și părinții acestora sunt impresionați de oferta academică din Germania.
Nik Martin